Tine Sangers uit Linschoten woont en werkt al jaren in Senegal.
Tine Sangers uit Linschoten woont en werkt al jaren in Senegal.

Even voorstellen... Tine Sangers

Algemeen 610 keer gelezen

Linschoten/Senegal - Dat ontwikkelingshulp op haar pad zou komen had Tine Sangers zich nooit kunnen bedenken. Na werkzaamheden als hoofd personeelszaken in het bankwezen maakte de geboren Linschotense in 2008 kennis met het prettige klimaat van West-Afrika. Ze streek neer in de Casemance in Zuid-Senegal. In een gebied waar voor de lokale bevolking nauwelijks toekomstperspectief was.

Met het doel om de werkgelegenheid te stimuleren met land- en tuinbouw werd een plan ontwikkeld. “De Casemance is een arme streek maar voor Afrikaanse begrippen toch een groen gebied dat is verstoken van waterleiding, elektriciteit en internet”, legt de blonde Hollandse uit. Aanvankelijk woonde zij daar in ‘the middle of nowhere’, op een kaal en brak stuk land waarop vooral riet en slechts vier caswehnotenbomen groeiden. Totdat er een stenen woning gerealiseerd was, woonde Tine in een van sprokkelhout en bananenbladeren gemaakte hut.
Tine vertelt vanuit Senegal haar verhaal: “Vanuit Linschoten werden twee volle zeecontainers met geschonken landbouwmaterialen aangevoerd voor de start van het bedrijf. De gedateerde landbouwtractor, watertank en stroomaggregaten zijn hier een rijkdom. Oude, goed werkende materialen, voor Hollandse begrippen afgeschreven, zijn juist in Senegal een geschenk omdat die hier gewoon niet te koop zijn.
In Linschoten /Montfoort, omliggende gemeenten en zelfs uit België werd geld en materialen ingezameld. Een omheining is geplaatst rondom een groententuin voor vrouwen. Benodigde zaden werden vanuit Nederland gesponsord. De verbouwde gewassen worden gebruikt voor eigen consumptie en verkoop. Compleet ingerichte kleuterscholen en gerenoveerde kraamklinieken zijn inmiddels gerealiseerd. Van de nieuw opgerichte medische post, waar een behandeltafel uit Woerden wordt gebruikt, kwam onlangs het verzoek voor een bloeddruk- en glucosemeter. Hypertensie en diabetes zijn hier de grootste doodveroorzakers. Rubberen handschoenen en steriel verbandmateriaal staan ook op het verlanglijstje. Zodra hier vraag is naar bepaalde gebruiksvoorwerpen wordt meestal met het netwerk ‘thuis’ ingeschakeld.
Momenteel staan er 800 citrus-, mango en cashewbomen.
Vanuit mijn geboortestreek heb ik gelukkig een cordon aan vrijwilligers die me voorzien van hulp en advies. Broer Henry steekt hier een paar weken de handen uit de mouwen. Een technische man is bijna onderweg zodat personeel verantwoord leert met de werkmaterialen om te gaan.” Info: 06 2007 2508 of tine.sangers@gmail.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein zoekt trainers Nieuws 28 mrt, 07:09
Afbeelding
Jong en oud hebben veel plezier met het maken van paasstukjes Nieuws 27 mrt, 18:17
Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 27 mrt, 16:41
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10