DJ Wiwek (Wiwek Mahabali) aan het  Stereoplein, van waarachter hij de wereldtop van de dance heeft bereikt. FOTO: Anke van Bergen
DJ Wiwek (Wiwek Mahabali) aan het Stereoplein, van waarachter hij de wereldtop van de dance heeft bereikt. FOTO: Anke van Bergen

DJ Wiwek verovert de wereld: vanaf het Stereoplein

Algemeen 206 keer gelezen

IJsselstein - Normaal zoekt hij de pers niet op. Maar toen DJ Wiwek in Los Angeles vol trots duizenden fans op straat zag wachten voor de debuutfilm die hij maakte met wereldicoon dj Skrillex, dacht hij: dat moeten ze thuis in IJsselstein weten!

Wiwek Mahabali groeit op in een flat aan het Stereoplein. Hij is een jaar of 10, 11 als hij op Radio 538 voor het eerst elektronische muziek hoort. Wiwek is verkocht. “Trancemuziek werd pas gedraaid als ik al sliep. Daarom drukte ik elke avond om 21.00 uur op ‘rec’ van mijn cassettedeck om alles op te nemen.” Zo verzamelt hij tweehonderd cassettebandjes met zijn favoriete muziek. Hij beluistert ze vaak en probeert zelf van alles uit. Zijn eerste muziek maakte hij op een Play Station.”

Op zijn 19e geeft hij zich definitief over. Op zijn slaapkamer van drie bij drie verfijnt hij zijn composities, met You Tube-filmpjes als zijn leermeester. Op zijn eigen apparatuur met koptelefoon. Wiwek weet wat hij wil: meteen bij de groten horen. Ongemerkt ontwikkelt hij zijn eigen sound: ‘jungle terror’. Zijn zelf afgemonteerde nummers plaatst hij online. En hij valt op: zijn muziek wordt gedraaid door grote dj’s als Laidback Luke, Major Lazer en Afrojack.

Doorbreken doet Wiwek dan nog niet. Hij overweegt zijn master Financial Management toch maar af te maken.Tot Oudejaarsavond 2013. “Ik zat op de bank toen ik twee e-mails kreeg, van Tiësto en van Diplo, de grote man achter Major Lazer. Ze wilden met me samenwerken: bizar!”

Diplo komt zelfs naar zijn slaapkamerstudio - “Mijn ouders hadden geen idee wie hij was!” - en daarna gaat het hard. Wiwek krijgt een contract bij een groot boekingskantoor, brengt nummers uit met Gregor Salto en Hardwell en gaat voor het eerst zelf op tournee. Meteen de wereld over. Sinds 2014 draait hij voor duizenden fans op festivals in Azië, Europa en Amerika. In Las Vegas staat de IJsselsteiner in het voorprogramma van David Guetta en Diplo. En dan, een nieuwe grote stap: dj en producer Skrillex – “de meest gerespecteerde naam in de dance-wereld” - ontdekt hem en in maart 2015 tekent Wiwek bij zijn platenlabel. “Sindsdien is alles op volle stoom. Ik werk regelmatig in zijn studiocomplex in Los Angeles waar we ook de muziek maakten voor onze korte film, Still In The Cage.”

In Nederland woont de 28-jarige nog bij zijn familie aan het Stereoplein. De dj met 136.600 likes op Facebook en 40.000 volgers op Twitter slaapt er in dezelfde slaapkamer, in dezelfde IKEA-hoogslaper. Voor zijn muziek is de kamer nu echt te klein. Sinds juni heeft hij een splinternieuwe studio in Haarlem. “Mijn droom is al uitgekomen, maar ik weet dat ik nog maar net ben begonnen.”

Bekijk ook de korte film Still In The Cage die Wiwek maakte met Skrillex

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lopikse burgemeester De Graaf gaat weer op pad om Koninklijke onderscheidingen uit te reiken Nieuws 18 apr, 13:01
Afbeelding
Lopikse raad behandelt subsidie politieke partijen (nog) niet Nieuws 18 apr, 11:33
Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 apr, 11:30
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37