Jongerenwerker Stella de Bie, leerlingen Ilse en Ruben en docent Marloes zijn ware ambassadeurs tegen het internetpesten. FOTO: Lysette Verwegen
Jongerenwerker Stella de Bie, leerlingen Ilse en Ruben en docent Marloes zijn ware ambassadeurs tegen het internetpesten. FOTO: Lysette Verwegen (Foto: )

Scholieren keren zich tegen pesten op internet

  •   keer gelezen

IJsselstein - Na het succes van de eerste campagne ‘Stop asociale media’ vorig jaar, gaat de aandacht voor het aanpakken van internetpesten op de Baanbreker onverminderd door. Dit jaar met als slogan: ‘Heb je lef, zeg het face tot face’.


 Voortrekkers zijn Ilse (15), Ruben (14), Fatima (16) en Jamie (14) – leden van de leerlingenraad – gesteund door docent Marloes Aalbers en jongerenwerker/SJG-medewerker Stella de Bie. De leerlingen weten dat er op school via whatsapp, instagram en snapchat wordt gepest. “Vooral in de lagere klassen”, vertellen ze.

Het gaat vaak om dreigementen. “We gaan je pakken of slaan. En er worden bewerkte foto’s met tekst en streamshots geplaatst. Degenen die dat doen willen stoer lijken en vinden het leuk om te stoken of iemand op een zwakke plek te raken.”
En dat is makkelijk op social media: “Daar hebben ze een grote mond, maar in het echt durven ze niets te zeggen.”

De slachtoffers van het internetpesten voelen zich verdrietig, geïntimideerd en hun gedrag verandert, zo leert de ervaring. “Ze gaan hun boosheid afreageren op anderen of worden chagrijnig en stil.”

Volgens docent Marloes ligt escalatie op de loer: “Het wordt een groepsgebeuren en al snel een vechtpartijtje op het plein.” Daarom vindt ze de aandacht voor internetpesten belangrijk. “Onze leerlingen in het speciaal onderwijs zijn kwetsbaar. Vaak snappen ze elkaars emoties en geschreven tekst niet. Hoe vervelend is het als dat ruzie wordt met dreigen en ellende. Onze leerlingen zijn regelmatig te goed van vertrouwen, waardoor te snel foto’s worden gemaakt en verspreid – zonder toestemming.”

Daar is ook jongerenwerker Stella de Bie blij mee. “Pesterijen tasten de eigenwaarde van een jongere aan. En het gaat 24/7 door, want online is overal en altijd open, terwijl vroeger alleen op het schoolplein gepest werd. Een berichtje op whatsapp is een olievlek en een foto op internet blijft jarenlang zwerven. Kinderen beseffen niet wat ze doen. Daarom is internetopvoeding ook voor ouders belangrijk.”

Ze vindt het jammer dat de andere IJsselsteinse scholen niet hebben gereageerd op het aanbod van gastlessen. “Ook omdat ouders vaak geen weet hebben van het pesten.”

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten