Vlnr: Gerard, Kees en Huub van den Berg bij het SWOM-kantoor Om 't Hof 8. (Foto: Janneke Severs-Hilgeman)
Vlnr: Gerard, Kees en Huub van den Berg bij het SWOM-kantoor Om 't Hof 8. (Foto: Janneke Severs-Hilgeman)

‘Dit werk geeft plezier en voldoening’

Algemeen 98 keer gelezen

Montfoort/Linschoten - Gerard, Huub en Kees van den Berg zijn slechts drie van 270 SWOM-vrijwilligers die de gemeente Montfoort rijk is. In Nederland zijn 21.442 geregistreerde vrijwilligers actief. Zij zetten zich gratis in voor de medemens.

Van deze drie gebroeders Van den Berg werd Gerard (81) alweer twintig jaar geleden door zijn inmiddels overleden broer Piet, die vrijwilliger was bij de Stichting Welzijnsondersteuning Montfoort/Linschoten (SWOM), aan zijn jasje getrokken. Met de opmerking ‘Ik heb een leuk klusje voor je’ werd Gerard niet lang daarna ingedeeld bij de plaatselijke maaltijdbezorging. Zijn taken werden in de loop der jaren uitgebreid met sluiswachteractiviteiten en de bezorging van SWOM-poststukken in de kernen Montfoort en Linschoten.

Eigenlijk is Gerard de Haarlemmerolie voor de stichting. Bijna dagelijks loopt hij met plezier even binnen bij SWOM-kantoor ‘Kloosterhof’ om te horen of er nog klusjes voor hem zijn.

Net zoals Gerard werden ook Kees en Huub respectievelijk 10 en 4 jaar geleden met het SWOM-virus besmet. Hoewel de drie broers in hun geboorteplaats bleven hangen hadden zij nooit kunnen bevroeden dat zij zelfs na de pensioengerechtigde leeftijd nog met elkaar zouden samenwerken voor de Montfoortse samenleving. Of het nu is voor de bezorging van maaltijden, presentjes of poststukken, duofietsen, scootmobiel-uitleen of het bedienen van de sluis, de mannen zien er de noodzaak ervan in.

“Tafeltje Dekje is een service die het hele jaar doorloopt. Maaltijdbezorgers worden om de zes weken, één week ingeroosterd. Je hebt ongeveer anderhalf uur per dag dienst. Voor calamiteiten kan natuurlijk altijd onderling worden geruild. Een bezorger heeft tevens een sociale functie. De bediening van de Montfoortse schutsluis is seizoenswerk. Vooral als het mooi weer is zijn er veel boten op het water. De sluis wordt, als het erg druk is, maximaal 45 maal per dag geschut. Over het algemeen heeft de sluismeester te maken met vriendelijke watersporters. Als je dienst hebt loop je de hele dag met de diensttelefoon op zak”, leggen deze sluiswachters uit.

Een kalender is voor een vrijwilliger onmisbaar. Er wordt immers wel op je inzet gerekend. Vrijwillig is immers niet vrijblijvend. “Als jij je aanmeldt voor dit werk moet je wel paraat zijn”, stelt oud-brandweerman Huub. “Een vereiste om vrijwilligerswerk goed te kunnen doen en vol te houden is medewerking van het thuisfront en de aardigheid erin. Wij hebben er in elk geval plezier in en dat geeft absoluut voldoening.” SWOM heeft altijd vacatures voor vrijwilligerswerkzaamheden. Zie: www.swomontfoort.nl of bel: 0348 469109.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 21 uur geleden
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10
Afbeelding
Overval op woning in Lopik blijkt poging tot oplichting update 25 mrt, 16:46
• Overhandiging van de cheque door Wob Scholtens, voorzitter van BCM aan Marjon de Jong van 't Bakkershuis
Succesvolle bridgeactie voor Bakkershuis Montfoort Nieuws 25 mrt, 16:00