Catrien Corstens en taalvrijwilliger Marijke Verkerk zetten zich in voor Taalinloop en Taalhuis in de bibliotheek. FOTO: Lysette Verwegen
Catrien Corstens en taalvrijwilliger Marijke Verkerk zetten zich in voor Taalinloop en Taalhuis in de bibliotheek. FOTO: Lysette Verwegen

Taalhuis voor mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven

Algemeen 208 keer gelezen

IJsselstein - Lezen en schrijven, het lijkt normaal. Maar niet voor iedereen, want een op de negen mensen is laaggeletterd. Om oplossingen te bieden wordt in februari in de bibliotheek het Taalhuis geopend; hét centrum voor informatie over beschikbare cursussen en begeleiding door IJsselsteinse organisaties.

Beter Nederlands leren lezen, schrijven en soms ook spreken is het doel. Maatwerk is belangrijk. “Iemand die uit een ander land komt, en soms niet kan lezen of schrijven, heeft andere begeleiding nodig dan een Nederlander die door omstandigheden – bijvoorbeeld weinig schoolervaring – niet kan lezen en schrijven”, vertelt projectmedewerker Catrien Corstens. “Daarom zijn we sinds september alvast met een wekelijkse Taalinloop gestart, gratis uiteraard, waar mensen met vragen terecht kunnen.”
De deelnemers worden doorverwezen vanuit het Sociaal Team, Vluchtelingenwerk, Pulse, WIL en andere organisaties. “Wie laaggeletterd is loopt daar niet mee te koop. Een vergeten leesbril, geen interesse in lezen of formulieren thuis invullen zijn veelgehoorde smoezen”, volgens taalvrijwilliger Marijke Verkerk. “Mensen vallen door de mand als rekeningen niet worden betaald, belangrijke brieven ‘kwijtraken’ of als kinderen overal bij moeten zijn voor de taalslag.”

Om de taalinformatie bij elkaar te brengen zijn alle organisaties, samen met de gemeente en bibliotheek het Taalhuis aan het opzetten. De bibliotheek is brengt alle partijen bij elkaar en heeft een scala aan materialen beschikbaar: van computerprogramma’s en leer- en leesboeken tot taalspelletjes. De overheid is een belangrijke stimulator van het taalonderwijs met prinses Laurentien als ambassadeur.

Marijke heeft in haar vrijwilligerswerk veel ervaring opgedaan met de taalproblemen van jong en oud. “Wie niet goed kan lezen en schrijven is kwetsbaar. Mensen zijn bang dat ze dom gevonden worden of dat ze er niet bij horen. Daarmee naar buiten treden is moeilijk.” Haar mooiste ervaringen: “Een Iraans jongetjes die na persoonlijke begeleiding het zwijgen doorbrak en spontaan zijn eerste woordje Nederlands uitsprak.” En: “Een geschreven bedankje van een cursist. Volwassenen zijn vooral dankbaar.’’

Wie laaggeletterden kent of meer informatie wil kan terecht tijdens de Taalinloop op dinsdagen van 9.30 tot 11.30 uur en van 19.30 tot 21.00 uur in de bibliotheek. Of neem contact op met Catrien Corstens, tel. 085-4835432, e-mail: catriencorstens@bibliotheeklekijssel.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Provincie Utrecht werkt als aandeelhouder mee aan oplossingen overvol elektriciteitsnet Nieuws 28 mrt, 13:06
Afbeelding
Werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein zoekt trainers Nieuws 28 mrt, 07:09
Afbeelding
Jong en oud hebben veel plezier met het maken van paasstukjes Nieuws 27 mrt, 18:17
Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 27 mrt, 16:41
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10