Wil van der Heiden heeft een passie voor kleur. Dat is onder andere te zien aan zijn foto's en in zijn tuin. (Foto: Margreet Nagtegaal)
Wil van der Heiden heeft een passie voor kleur. Dat is onder andere te zien aan zijn foto's en in zijn tuin. (Foto: Margreet Nagtegaal) (Foto: )

Even voorstellen... Wil van der Heiden

  •   keer gelezen

Oudewater - Wil van der Heiden, een geboren en getogen geelbuik en als je hem vraagt of hij trots is op Oudewater zegt hij resoluut: “daar krijg je me nooit meer weg”. Hij doet veel vrijwilligerswerk overal en nergens en gaat bijna met pensioen. Maar Wil heeft vooral wat met fotograferen. Op Facebook zijn de foto’s vaak te bewonderen. Met de intocht van Sinterklaas maakte hij nog een mooie reportage.


Die fotopassie begon al op jonge leeftijd. Doordat zijn gezondheid als kind nogal kwetsbaar was mocht hij aan veel sporten niet meedoen.

“Ik moest het rustig aan doen en ging daarom wat met mijn handen doen.” Op 12-jarige leeftijd won hij zijn eerste plastic fototoestelletje. De negatieven van die eerste foto’s heeft hij altijd bewaard.

Toen er op zijn 14e nagedacht moest worden welke beroepsopleiding bij hem paste kwamen ze uiteindelijk bij de grafische school uit. “Toen ging de knop helemaal om.”

Het regime op school was strak en streng, maar Wil zorgde dat hij altijd op tijd was. Dat doet hij trouwens nog steeds. “Ik houd er van dat iedereen altijd op tijd is.”

Zijn leermeesters voor het fotovak zagen dat Wil een gemotiveerde leerling was. “Er zit wat in Wil”, werd er gezegd. Hij werkte zijn hele leven dan ook in de grafische wereld en leert steeds weer nieuwe dingen tot op de dag van vandaag.

Alle foto’s die door zijn handen gaan worden gefotoshopt. “Ik wil dat de verhouding licht-donker op mijn foto’s goed is en goed van kleur”, legt hij uit. Wil houdt erg van kleur. De vele schilderijen aan de muur in zijn huiskamer verraden zijn gevoel voor kleur. Maar ook zijn tuin is in de zomer een heus kleurenfestijn. Hij werd door iemand aangestoken in de liefde voor dahlia’s. “In onze tuin staan alleen maar dahlia’s. Allerlei soorten en kleuren die ik soms als klein stekje van een kennis kreeg.”

Hij maakte samen met Corrie ook vele bijzondere reizen. “Zo lang het nog kan zover mogelijk.”

De vele foto’s daarvan zijn allemaal vastgelegd in een fotoboek. Gestructureerd en bijna perfect. “Maar ik hou er ook van om nieuwe en gekke dingen te doen in een vakantie.” Dat verlangen bracht hem al op veel bijzondere plekken die andere toeristen niet zien.

Als je na dit interview vraagt wie is Wil van der Heiden nu eigenlijk? Dan zou ik hem typeren als een zeer bescheiden en gestructureerde man die vele verborgen talenten en kleurrijke passies heeft.

Kent u ook iemand die een bijzondere hobby heeft of bijvoorbeeld veel voor andere mensen doet, laat het ons weten. Wie weet komt hij of zij dan ook wel in de rubriek Even voorstellen...

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten