Vader en dochter zamelen producten in, die zij extra in de voedselpakket kunnen stoppen. (Foto: Sophie Meijer)
Vader en dochter zamelen producten in, die zij extra in de voedselpakket kunnen stoppen. (Foto: Sophie Meijer) (Foto: )

Voedselbank: ‘Iets extra’s in pakketten’

  •   keer gelezen

Oudewater - Vrijwilligers van de Voedselbank Oudewater stonden afgelopen donderdag en vrijdag met een kraam bij de supermarkt om producten in te zamelen voor de voedselpakketten. “Nu kunnen we elke week wat extra’s stoppen in het pakket.”


De inzamelactie was een succes. “Het is onwijs leuk dat het gros van de mensen bereid is om wat te kopen voor ons”, laat Tjissie Alles (43) weten. Samen met haar vader Andries Trul (67) en 22 vrijwilligers zorgt zij er sinds 2011 voor dat er elke week pakketten klaar staan voor Oudewaternaren die tijdelijk niet kunnen rondkomen.

Hard nodig

Deze pakketten worden gevuld met producten van lokale ondernemers, supermarkten en door donaties van de kerken en particulieren en acties. En deze giften zijn hard nodig volgens Alles. “In Oudewater zijn er momenteel 23 gezinnen die onze steun krijgen, maar het zijn er ook weleens 32 geweest.”

Armoede

Het idee om een soort van Oudewaterse voedselbank op te starten kwam van wijlen Baukje Trul, de vrouw van Andries Trul. “Baukje kwam vaak samen met een groepje vrouwen. Zij boden elkaar een luisterend oor en gaven elkaar geestelijke steun, maar tijdens deze gesprekken kwam ook armoede ter sprake. Enkele vrouwen hadden soms geen geld voor eten, dus zij gaf hen eten mee. Ze wilde dit vaker doen en ik vond dat een mooi idee. Haar gedachtegang was dat je als mens bij elkaar betrokken bent, je ook samen door diepe dalen gaat en dat het mooi is om elkaar te kunnen helpen. Zij is de bron achter dit alles”, vertelt Trul.

Buiten de boot

Zijn dochter kwam tijdens haar werk eveneens in contact met armoede en wilde hier ook iets mee doen. Dit resulteerde uiteindelijk in de Voedselbank Oudewater. Alles: “Ik dacht als we dit nu niet oppakken dan valt er een groep mensen buiten de boot en dat mag niet zo zijn. En geloof mij: wat het is, is niet wat het lijkt en dat wat het lijkt is niet wat het is. Iedereen denkt ‘dit overkomt mij niet’, maar het kan de beste overkomen om in deze situatie terecht te komen.”

Dankbaar werk

Vader en dochter geven aan dat het dankbaar werk is. “Als Voedselbank ben je de laatste schakel naar de mensen toe, zo kom ik thuis bij mensen en kan ik soms erg ontroerd raken door de reacties die wij krijgen van mensen. Ik zie hun dankbaarheid en dat doet mij goed. Wij zijn echt een vrijwilligersorganisatie die werkt vanuit het hart”, laat Tjissie Alles weten. Meer informatie via: www.voedselbankoudewater.nl

(Door: Sophie Meijer)

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten