Foto:

Kortste dag van het jaar

  •   keer gelezen

Vandaag is het de kortste dag van het jaar. Vanmorgen kwam de zon pas op om 8:43. Mogelijk lang nadat u naar het werk was gegaan in het nog nachtelijke donker. Vanmiddag gaat hij al weer onder om 16:31. Ook dan is de kans groot dat u nog aan het werk bent of wellicht net op weg naar huis. Dat betekent dat er vandaag slechts 7,8 uur daglicht te zien is. En als het een sombere dag is vandaag zelfs nog wat minder. Ze noemen deze dag ook wel winterwende, omdat de kortste dag tevens het begin van de winter inluidt.


Al duizenden jaren wordt de winterwende in vele culturen op het noordelijk halfrond als feest gevierd, omdat dit zonnekeerpunt het moment bepaalt waarop het licht na een periode van duisternis en verwijdering, als het ware rechtsomkeert maakt en de dagen weer gaandeweg beginnen te lengen.

Ik vind het altijd een gedenkwaardige dag zo midden in december. De korte dagen van slechts 8 uur zonlicht zijn weer op hun retour.

Het was gewoon om met het feest rond de winterwende veel licht te maken met behulp van lampen, kaarsen en vuur. Soms werd een brandend wiel gebruikt om daarmee ook de zon te symboliseren.

De datum voor het christelijke kerstfeest heeft wellicht te maken met deze winterzonnewende. De genoemde kenmerken zijn in ieder geval nog duidelijk aanwezig in onze hedendaagse kerstversieringen. Op 25 december werd sinds de vierde eeuw het feest van Sol Invictus, de Onoverwinnelijke Zon gevierd. Het christendom heeft die datum vermoedelijk overgenomen omdat Christus met de zon werd geassocieerd.

Hoe het ook zij. Na deze korte en donkere dag in december maakt de zon weer rechtsomkeert. Het licht van de kaarsen en lichtjes in de boom zijn nu al het teken en de Onoverwinnelijke Zon komt weer terug. Ik wens u in ieder geval veel licht in deze donkere dagen!

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten