Het oude bewaarschooltje in Oudewater. Foto ontvangen van Kees van Zandwijk.
Het oude bewaarschooltje in Oudewater. Foto ontvangen van Kees van Zandwijk. (Foto: )

Bewaarschool in Oudewater

  •   keer gelezen

Met enige regelmaat plaatst Zenderstreeknieuws een foto van vroeger. Heeft u ook een oude foto mét verhaal? Mail naar redactie.zs2@persgroep.nl.
Deze week is de foto van de Bewaarschool in Oudewater.


Door Margreet Nagtegaal

Oudewater - De protestante inwoners van Oudewater hadden sinds 1909 hun ‘Bewaarschool’ in verenigingsgebouw Irene aan de Biezenwal. Dit kleuterschooltje stond op de plek waar nu de brandweerkazerne staat. Het was eigenlijk een groot woonhuis wat gebruikt werd als schooltje. Deze foto is genomen in 1932 aan de achterkant van gebouw Irene. Pas in 1961 kregen de protestanten de beschikking over een volwaardig schoolgebouw aan het Lefébureplein: ‘J.B. Romeynschool’, genoemd naar de man die vanaf het begin in 1909 de grote steun en toeverlaat van het kleuteronderwijs is geweest. Beide schoolgebouwen bestaan niet meer en de Romeynschool is later gefuseerd met de Immanuelschool.
Voor wie uit Oudewater komt nog veel bekende namen (niet allemaal volledig) op de foto. Op het bordes van links naar rechts: Nel de Wit, broer Eikelestam, juffrouw Lichthart- Schenk, Henk Kuik, Henk van Kooten, Coba van de Breugel, Adriaan Middelman, Jaap Hey, Herman Middelman, Bas de Bruyn, Jannie van Es en juffrouw Mul. Kinderen op de trap vanaf bovenaan: Truus van Kooten, zus Hart, Martien en Gerrit Knotters, Map Eikelestam, Kees Dekker, Bram Hart en Teunis Bos. Onder het bordes van links naar rechts: Agie Kroon, Jaap Goudkamp, Zus Hart, Jet Paardekooper, N.N., Rina Koren en nog een zusje Hart.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten