Er waren meer dan 100 mensen op de informatieavond in Montfoort over het baggeren van de IJssel. (Foto: Margreet Nagtegaal)
Er waren meer dan 100 mensen op de informatieavond in Montfoort over het baggeren van de IJssel. (Foto: Margreet Nagtegaal)

Drukke info-avond Hollandse IJssel

Algemeen 94 keer gelezen

Montfoort / Oudewater / Regio - De zaal was bijna te klein voor de ruim honderd bewoners en belangstellenden die gekomen waren op de voorlichtingsavond over de verschillende werkzaamheden in en langs de Hollandse IJssel. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden gaat de komende jaren aan de slag met de Doorslag/Gekanaliseerde Hollandsche IJssel, tussen Nieuwegein en Gouda.

Bestuurslid Bert de Groot die namens het Hoogheemraadschap het woord voerde, was samen met vijftien medewerkers naar Montfoort gekomen om iets te vertellen over de geplande werkzaamheden. De Groot vertelde dat er allereerst gebaggerd moet worden. De rivier krijgt een baggerbeurt om voldoende water af te kunnen voeren tijdens natte perioden en voldoende zoet water naar West-Nederland aan te kunnen voeren tijdens droogte.

Bommen en granaten

Er is al onderzoek gedaan naar bommen en granaten, maar in Montfoort is niets gevonden. In Oudewater ligt er wel een bom maar deze ligt dieper dan vijf meter zodat het geen gevaar oplevert bij het baggeren. Het baggeren begint niet eerder dan na het vaarseizoen van 2017.

Naast het baggeren worden ook de oevers en kades aangepakt. Van de 6 kilometer die onder het beheer van Hoogheemraadschap valt, wordt 3 kilometer nu uitgevoerd. Eigenaren moeten zelf hun eigen kades op orde houden. Alle waterkeringen in de regio worden onderzocht of ze afdoende zijn. Sommige zijn nu niet hoog genoeg.

Het ligplaatsenbeleid wordt in dit plan ook onder de loep genomen. “Waar het kan, mag het, maar ruimte en veiligheid staan voorop”, aldus de Groot. Langs de IJssel is er veel overhangend hout. Dat geeft nogal eens overlast en veroorzaakt meer bagger. “Vriendelijk verzoek om zelf te snoeien en overleg waar dat nodig is.”

Potentie

De Groot gaf de complexiteit van de klus aan en vindt samenwerken met alle betrokken gemeentes en waterschappen erg belangrijk. Burgemeester Petra van Hartskamp beaamde dit. “Er zijn veel wensen en dit gebied heeft veel potentie. We willen heel veel met onze IJssel.” Ze hoopt dat alle werkzaamheden er toe bij zullen dragen dat Montfoort meer bezoekers krijgt. “Dat iedereen zal genieten van de mooie IJssel.”

Na het plenaire gedeelte kon iedereen zijn vragen, wensen en ideeën kenbaar maken bij de verschillende infotafels. Daar werd goed gebruik van gemaakt.

Meer avonden

Het Hoogheemraadschap belegt ook in de andere gemeentes dergelijke infoavonden, zoals gisteren in Oudewater. Nog geplande avonden zijn op donderdag 9 februari in de bibliotheek in IJsselstein en donderdag 16 februari in Theater Concordia in Haastrecht. Alle avonden beginnen om 20.00 uur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 20 uur geleden
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10
Afbeelding
Overval op woning in Lopik blijkt poging tot oplichting update 25 mrt, 16:46
• Overhandiging van de cheque door Wob Scholtens, voorzitter van BCM aan Marjon de Jong van 't Bakkershuis
Succesvolle bridgeactie voor Bakkershuis Montfoort Nieuws 25 mrt, 16:00