Gebrek aan vertrouwen - UW Samenwerking onder vuur

Algemeen 77 keer gelezen

IJsselstein - Wethouder Veldhuijsen had het raadscluster Bestuur donderdag 19 januari veel uit te leggen over de forse tegenvallers in de samenwerking IJsselstein-Montfoort. Zijn uitleg over de problemen in de organisatie én de benodigde extra financiën om de komende jaren orde te scheppen, boden geen soelaas.

Na twee uur bespreking waren de zorgen nog groter en ging het niet meer alleen om de extra financiën – 500.000 tot 600.000 euro per jaar tot en met 2019 – maar over vertrouwen. Een aantal fracties beraadt zich voor de raadsvergadering van aanstaande donderdag over de consequenties.
Met een toelichting op de inhoud en timing van informatievoorziening aan de raad en de vervolgstappen voor drie jaar, probeerde Veldhuijsen te overtuigen. Vragen over hoe hij het vertrouwen wil terugwinnen en de kloof tussen organisatie, management en bestuur wil dichten bleven echter onbeantwoord.

De fracties waren tijdens de bespreking niet mals met hun kritiek.

De LDIJ twijfelt sterk aan de voordelen van de samenwerking met Montfoort voor IJsselstein: “De samenwerking werkt al drie jaar niet. Kijk naar alternatieven, desnoods opheffen. We horen van de wethouder geen spijt en hebben geen vertrouwen op de goede weg te zijn.”

Volgens de PvdA is het tergend langzaam verlopen proces stuitend en heeft Veldhuijsen de raad te laat ingelicht over de problemen. “Waar was de sturing de afgelopen jaren?”

De SP vindt het onbegrijpelijk dat werkdruk en onrust onder het personeel binnen de samenwerking pas in september 2016 zijn opgemerkt en dat werd gedacht dit binnen bestaande budgetten op te lossen.

GroenLinks noemt het ontluisterend dat de menselijke maat in de organisatie zo uit het oog verloren is.

Het CDA is benieuwd naar de inzet van 12 tot 15 extra ambtenaren. “We willen geld geven om orde te scheppen én voor de zomer discussiëren over de toekomst van de samenwerking.” Dat laatste werd door de VVD gedeeld.

De prangende vraag van de ChristenUnie: “Hoe verwacht u ons vertrouwen te geven met nieuwe plannen als het eerste plan en de herziening in korte tijd niet werkten?”

D66 wil de risico’s en financiële gevolgen van het nieuwe actieplan weten. “Dan weten we hoe realistisch het is.”

De ambtelijke samenwerking tussen IJsselstein en Montfoort ging van start in 2013. Twee jaar later bleek al dat de organisatie overbelast was en niet functioneerde als gevolg van forse vernieuwingen. Er werd eind 2015 een plan opgesteld om de organisatie vlot te trekken. Dat mocht niet baten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37