Leesclub Samaya – hier met schrijver Bram de Graaf op bezoek -  is meer dan een leesclub:
Leesclub Samaya – hier met schrijver Bram de Graaf op bezoek - is meer dan een leesclub: "Door de boekbesprekingen is een vertrouwensband ontstaan." FOTO: Lysette Verwegen

Leesliefhebbers komen samen in de leesclub

Algemeen 657 keer gelezen

IJsselstein - Ze ontmoetten elkaar vier jaar geleden in de bibliotheek tijdens een informatieavond over leesclubs. Er was een klik en de leesclub Samaya was geboren. Sindsdien komen de acht leden – waarvan één man – eenmaal per zes weken bij elkaar en lezen ze zeven boeken per jaar.

Samaya komt uit het Sanskriet en betekent: ontmoeten, in verbinding zijn met jezelf en de ander. “En dat is precies waar het bij ons om draait”, vertelt Carine Toet. “Een omgeving creëren die inspireert om bewust te zijn van schoonheid, licht, ruimte en rust.”
De leesclub bestaat uit leesfanaten en leesliefhebbers, variërend van ‘altijd lezen’ tot ‘wel eens lezen’ of ‘pas als het moet. Plaats van samenkomst: het souterrain van de bibliotheek. “Daar hebben we bewust voor gekozen. De koffie staat klaar en iedereen kan zich vol concentreren, zonder gastvrouw of –man te hoeven zijn.” De te lezen boeken – met leeswijzer – worden gekozen uit de boekenlijsten van Senia, een landelijke vrijwilligersstichting die leesgroepen ondersteunt. “De leeswijzer is onze agenda. Daarmee voorkomen we dat besprekingen oeverloos verzanden.”

Dit jaar bestaat de lijst onder andere uit ‘Jij zegt het’ van Connie Palmen. “Met de meeste stemmen gekozen en met de grootste discussie na het boek.” Ook ‘Margje’ van Jan Siebelink is populair. ‘De onderwaterzwemmer’ van P.F. Thomese was niet bij iedereen favoriet. “Maar de meeste stemmen gelden.” Het leukste boek is unaniem ‘Stad der blinden’ van de Spaanse schrijver José Saramago. “Dat hadden we niet verwacht. Een absolute verrassing met een indrukwekkend thema. “

Het leuke van de leesclub? “De verrassing van de gekozen boeken. En hoe je er samen over praat. Dan kunnen ook boeken die aanvankelijk niet zo aantrekkelijk leken onverwacht gewaardeerd worden.”
Veel leesclubs kiezen voor stijl, thema’s, motieven of een literaire analyse. Ook hier kiest Samaya eensgezind voor een eigen koers: “Wij gaan in de bespreking voor de emotie. Raakt het je? En waarom? Dat leidt ook tot mooie besprekingen omdat we elkaar in de loop der jaren beter hebben leren kennen en er spontaan een vertrouwensband is ontstaan.”

Naast boeken lezen organiseren de leden ook uitstapjes of theaterbezoek naar aanleiding van een boek en was in december schrijver Bram de Graaf te gast en dit jaar staat het IJsselsteinse theaterstuk Miete van Kwibus op het programma.

In tegenstelling tot andere leesclubs worden de boeken niet centraal aangeschaft. “Iedereen leent of koopt zelf.” De e-reader legt het in veel gevallen af tegen het boek. “We houden van een echt boek in onze hand en ‘snuiven’ liever papier.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50
• Er kon ook volop geknutseld, getekend, gekleurd en geschilderd worden.
IJsselveld-Oost viert zijn buurtfeest Nieuws 22 apr, 16:25
• De ondertekening van de overeenkomst.
Onderwijsbegeleiding voor álle kinderen met Fit4talent in Bibliotheek IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:20
Afbeelding
Op & Top Vrouw bij Sisters Event in Dorpshuis Benschop Nieuws 22 apr, 14:18
• Twee van de winnaars. In totaal waren er 36 bekers te vergeven.
Prijzenregen tijdens clubkampioenschappen Apollo Sport 22 apr, 11:45
Afbeelding
IJsseloever Dames 1 nog niet uit gevarenzone Sport 22 apr, 09:09