Afbeelding

Even voorstellen... Tony van Eijk

Algemeen 275 keer gelezen

Oudewater - De Oudewaterse Tony van Eijk (62) is alweer acht jaar vrijwilliger bij Stichting Linquenda, die zich inzet voor hulp aan arme gezinnen in Roemenië. “Wij helpen mensen die het daar heel erg slecht hebben en dus buiten de boot vallen. Wij vinden dat het belangrijk is om goed voor elkaar te zijn en naar anderen om te kijken.”

Tony van Eijk kwam met de stichting in aanraking nadat wijlen Riet van Bemmel, oprichtster van Stichting Linquenda, haar dochter een keer meenam naar Roemenië om daar hulp te bieden. “Ik hoorde allemaal mooie, maar ook gruwelijke verhalen. Toen belde ze mij een keer of ik interesse had en voordat ik het wist hielp ik mee met de voedselactie. Wij hebben namelijk zoveel, waarom zouden we deze mensen dan niet helpen?”

Zwaarste gevallen

De Oudewaterse Stichting Linquenda is inmiddels uitgegroeid van twee gezinnen naar maximaal 70 gezinnen waaraan ze hulp bieden.”Vaak zijn dit gezinnen met gehandicapte kinderen, de zwaarste gevallen komen op ons pad. Maar er zitten ook 10 bejaarden bij en geloof mij dat wil je daar niet zijn”, vertelt Van Eijk.

Van Eijk is inmiddels zes keer afgereisd met de stichting naar Roemenië. “In de kleine dorpjes waar wij komen heerst echt armoede en veel mensen daar zijn ongeschoold waardoor ze niet aan werk komen.” Ze vervolgt: “De mensen zijn daar erg dankbaar en ondanks dat ze het niet breed hebben, bieden ze vaak wel wat te eten aan.”

De Oudewaterse ervaart de reis met een dubbel gevoel. “Als we daar zijn werken we hard, helpen we de mensen en hebben we de grootste schik, maar we zien ook veel gruwelijke dingen. Ik heb altijd wel een paar dagen nodig om het een plekje te geven.”

Naar school

Jaarlijks gaan er drie keer per jaar vrijwilligers naar Roemenië, waarvan er twee keer een vrachtwagen vol spullen meegaat. Van Eijk: “Als we bij de mensen zijn vragen we waar ze behoefte aan hebben dan kunnen wij kijken of we het hebben. Zo is er man die op de grond slaapt en graag een bed wil, dus deze nemen wij de volgende keer mee.” Ze geeft aan dat ze ziet dat hun inzet helpt. “De mensen hebben wat aan de spullen en het is mooi om te zien dat de ontwikkelingen daar positief zijn, zo gaan steeds meer mensen naar school.”

Met de tweedehandswinkel op het industrieterrein in Oudewater halen ze geld op voor de gezinnen. “Het is erg druk in de winkel, mensen brengen hun overtollige spullen en snuffelen rond.”

Meer informatie over Stichting Linquenda is te vinden op www.stichtinglinquenda.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Van links naar rechts: De heer Aantjes, mevrouw De Bruijn-van Ieperen, burgemeester Laurens de Graaf en de heer Boele.
Erespelden voor bestuursleden Jumelage Lopik Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Zwembad Lobeke in Lopik gaat weer open Nieuws 18 apr, 14:02
Afbeelding
Lopikse burgemeester De Graaf gaat weer op pad om Koninklijke onderscheidingen uit te reiken Nieuws 18 apr, 13:01
Afbeelding
Lopikse raad behandelt subsidie politieke partijen (nog) niet Nieuws 18 apr, 11:33
Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 apr, 11:30
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23