Er zijn alvast beelden opgenomen in de oude brandweerkazerne. Maar het is nog niet zeker of er wel een nieuwe dorpsfilm komt.
Er zijn alvast beelden opgenomen in de oude brandweerkazerne. Maar het is nog niet zeker of er wel een nieuwe dorpsfilm komt.

Is er een nieuwe dorpsfilm in de maak?

26 jan, 15:30 Algemeen

LINSCHOTEN - De oude Linschoter dorpsfilms, gemaakt in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw zijn inmiddels al jaren zoek. Niemand weet wat er met de oude bewegende beelden is gebeurd. Velen herinneren zich de films die, als ze werden getoond, vooral een feest van herkenning waren.

Ondanks de meest donkere scenario’s is er bij Janneke Severs-Hilgeman nog steeds de hoop dat er misschien ergens, uit een donkere hoek van een kast of zolder de verdwenen super-8 films tevoorschijn komen. De geboren Linschotense vindt het niet ondenkbaar dat films, die voor de historie van het dorp zeer waardevol zijn, inmiddels voor iemand een last kunnen zijn. Er werd door de eigenaar van het materiaal, mannenkoor Zanglust, zelfs een beloning uitgeloofd voor de gouden tip die leidde naar de films, maar tot nu toe zonder resultaat. Na jaren blijven de oude zwart-wit films de gemoederen nog steeds bezig houden.

“Het is niet omdat ik er zelf op sta, maar wel veel van de na-oorlogse dorpscultuur”, vertelt Janneke. “Familieleden en/of dorpgenoten van toen tijdens hun dagelijkse beslommeringen. Het blijft mooi om te zien. Stel dat iemand de spoelen is tegengekomen, dan is het voor een vinder nu wel heel moeilijk ze aan het dorp terug te geven. Wat mij betreft hoeft niemand te weten waar ze vandaan komen. Ergens op een veilige plaats te vondeling leggen misschien? Als ze er maar weer zijn!.” Info, bel vanaf 17.30 uur: 0348 418426.
Om beelden van het huidige dorp voor later vast te leggen wordt door enkele Linschotenaren een plan gemaakt voor een nieuw te maken dorpsfilm. De intentie is er, maar over de inhoud en de sfeer van de film is op dit moment nog niets helemaal duidelijk.Toch werden vorige week met medewerking van brandweerlieden alvast beelden opgenomen bij de oude brandweerkazerne. Zonder enige toneelervaring ging de uitruk naar de A12 die daarvoor in scène werd gezet, deze ‘acteurs’ buitengewoon goed af.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Archiefonderzoek naar korenmolen De Hoop Algemeen 14 aug, 09:00
Afbeelding
Grote schuurbrand in Lopik slaat niet over naar stal, geen gewonden 112 14 aug, 02:31
Afbeelding
Antonius Ziekenhuis levert medicijnen thuis af Algemeen 13 aug, 10:00
Afbeelding
Van boer tot bord in het Groene Hart Algemeen 13 aug, 09:00
Afbeelding
Stuk glas veroorzaakt brand in bouwcontainer 112 12 aug, 17:34
Afbeelding
Hevige rookontwikkeling door buitenbrand langs N210 112 12 aug, 17:30
Afbeelding
Gemeente Lopik waarschuwt voor parkeerboetes lang de Lek Algemeen 12 aug, 14:10
Afbeelding
Dienstregeling bus 107 en tram wijzigt door Vuelta Algemeen 12 aug, 10:55