Marjan Wierenga ziet met vrijwilligster van het eerste uur Julita weer een van haar initiatieven werkelijkheid worden: De Weggeefwinkel. FOTO: Lysette Verwegen
Marjan Wierenga ziet met vrijwilligster van het eerste uur Julita weer een van haar initiatieven werkelijkheid worden: De Weggeefwinkel. FOTO: Lysette Verwegen

Winkelen zonder geld in de Weggeefwinkel

Algemeen 239 keer gelezen

IJsselstein - Marjan Wierenga (50) barst van enthousiasme en houdt ervan om iets voor anderen te doen. Op haar initiatief is IJsselstein sinds enkele weken de Weggeefwinkel rijker. Wie spullen over heeft of spullen nodig heeft kan er terecht en de koffie staat klaar.

Ze komt uit een ondernemersgezin met vijf kinderen en is opgevoed met de natuur en zuinig zijn. ‘’Spullen hergebruiken hoort daar bij. Steeds meer mensen worden zich daar van bewust.” Ondernemen zit haar in het bloed, net als haar ambitie om mensen te verbinden. “In De Weggeefwinkel komt dat allemaal samen: hergebruik van spullen, mensen helpen en contacten stimuleren: tussen mensen onderling en de organisaties die mij allemaal een warm hart toedragen.”

Marjan is wel eens een ‘zelfstandige welzijnsorganisatie’ genoemd. Zo was ze betrokken bij Samsam en nam ze het initiatief tot de maandelijkse Buurtresto in De Weiderij. “Ik ga van project naar project en ik miste een weggeefwinkel. Er wordt teveel moois weggegooid. Op Facebook zie je dat er genoeg wordt weggegeven, maar er is geen echte winkel waar mensen hun spullen makkelijk en anoniem kunnen brengen en halen. Veel mensen hebben spullen nodig, maar kunnen het niet betalen. De Weggeefwinkel voorziet in alles: van kleding en leuke hebbedingetjes tot huisraad, apparatuur en meer. Meubilair past er nog niet in, maar daarvoor heb ik contacten met de Boka. Het is hier echt winkelen; maar dan zonder geld.”

Andere organisaties waarmee Marjan contact heeft – onder hetzelfde dak- zijn Kracht in IJsselstein en het repaircafé: “Ze ondersteunen me met raad en daad.”

Bijzonder is ook de samenwerking met Eetbaar IJsselstein. De winkel herbergt een kleine biologische zadenbibliotheek, waar klanten wekelijks gratis vijf zakjes zaden kunnen lenen. “Zaai de zaden uit, oogst na de bloeitijd nieuwe zaden en breng die terug. Zo groeit de zadencollectie van Eetbaar IJsselstein. Dat is duurzame samenwerking”, zegt Marjan enthousiast.

Vrijwilliger van het eerste uur Julita Konings deed al ervaring op met een weggeefwinkel in Zeeland. “We hebben al een sterk team, maar we zoeken meer vrijwilligers, zodat de winkel vaker open kan zijn.”

De Weggeefwinkel is te vinden in basisschool De Brug, Poortdijk 101. Openingstijden voorlopig: elke dinsdag van 13.00 tot 16.00 uur. Kijk ook op Facebook De Weggeefwinkel. Voor informatie bel 06-42900068. Aangeboden spullen moeten wel schoon en heel zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lopikse burgemeester De Graaf gaat weer op pad om Koninklijke onderscheidingen uit te reiken Nieuws 18 apr, 13:01
Afbeelding
Lopikse raad behandelt subsidie politieke partijen (nog) niet Nieuws 18 apr, 11:33
Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 apr, 11:30
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37