Veertien jongeren laten de donkere kanten van  sociale media zien in de eigentijdse voorstelling 'Girls like that'. FOTO: Kwibus
Veertien jongeren laten de donkere kanten van sociale media zien in de eigentijdse voorstelling 'Girls like that'. FOTO: Kwibus

Jongeren Kwibus spelen heftig stuk over sociale media

Algemeen 86 keer gelezen

IJsselstein - Theaterstichting Kwibus komt de komende weken met een actueel toneelstuk voor jongeren: Girls like that. Een naaktfoto op WhatsApp. En dan? Veertien jongeren laten de donkere kanten van de sociale media zien in een heftige en eigentijdse voorstelling in Theater Pantalone.

Een klas op een middelbare school. Meiden die elkaar kennen vanaf de kleuterschool zitten ook daar weer bij elkaar. Iemand krijgt via WhatsApp een naaktfoto van medeleerling Scarlett. Korte tijd later is de foto via appjes door de hele school verspreid. Iedereen heeft er gedachten over, ook de jongens. De wildste geruchten doen de ronde. Hoe gaan de leerlingen om met Scarlett? Iedereen is ongerust als ze plotseling niet op school komt. Regisseur Veerle Ruizendaal: “Het is echt een stuk van nu. Het onderwerp, de taal en de vormgeving klopt met de belevingswereld van de jongeren. Ook het taalgebruik past daarbij, net als de spetterende choreografie van Mirjam van der Lee.”

Hoe is het om zo’n zwaar onderwerp aan de orde te stellen? “Het is heel gaaf, juist omdat het zo herkenbaar is. Op de eerste repetitie vroeg ik of de spelers iemand kenden die wel eens een naaktfoto heeft verstuurd. Er gingen vier vingers omhoog.”
Veerle en de jongeren hebben een kort, maar krachtig repetitieproces achter de rug. De repetities begonnen in november. “Dat vergt veel. Maar het is een ontzettend enthousiaste groep. Ze vinden het onderwerp spannend, maar interessant.”

Girls like that is geschreven door Evan Placey, een sociaal betrokken Canadese toneelschrijver, die nu in Londen woont. Hij heeft al veel stukken voor jongeren op zijn naam staan. Girls like that ging op tour door Groot-Brittannië en de rest van Europa. Kwibus heeft de Nederlandse première!

Regisseur Veerle Ruizendaal: “Hopelijk opent dit stuk een dialoog op school en thuis over hoe je met elkaar omgaat en met de social media.”

Napraten?

Na de voorstelling van zaterdag 18 februari kunnen jongeren napraten onder leiding van coach Gadisja Kajdouh van Het Puberplein. Aanmelden kan via: coach@hetpuberplein.nl

Voorstellingen

Kwibus speelt Girls like that vier keer in Theater Pantalone: op vrijdagavond 10, zaterdagavond 11 en zaterdagavond 18 februari en zondagmiddag 19 februari. Entree is 10 euro (inspeler vrijdagavond 10 februari 8 euro). Reserveren kan via de site www.theaterpantalone.nl en via Uit in IJsselstein.

Bekijk ook alvast de trailer van Kwibus

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Foto ter illustratie
Man (32) uit Utrecht in Linschoten opgepakt voor cocaïnehandel 112 4 uur geleden
• De huidige vijf leden van het inwonerscollectief SIEL.
Lopiks energiecollectief zoekt betrokken inwoners Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Activiteitendag Filigraanvereniging in IJsselstein Nieuws 7 uur geleden
• Weer onder één dak.
Readshop en Logica nu: The Readshop Logica Zakelijk 15 apr, 17:36
• De schippers zijn er klaar voor
Boten van Yselvaert weer het water op Nieuws 15 apr, 17:02
Afbeelding
Fantastische Rot-avond in de soos Nieuws 15 apr, 15:44
• Een zonnige Lentemarkt in Montfoort.
Zonnig shoppen op Montfoortse lentemarkt Nieuws 15 apr, 13:32
Afbeelding
Zomers dagje de boer op langs agrarische bedrijven Nieuws 15 apr, 13:30