Gerwin van Jaarsveld uit Montfoort werkt mee aan een documentaire over de autobranche.
Gerwin van Jaarsveld uit Montfoort werkt mee aan een documentaire over de autobranche.

Autobedrijf uit Montfoort in documentaire

Algemeen 117 keer gelezen


Montfoort - De autobranche worstelt met de komst van zelfrijdende auto’s. De tijd van ‘sleutelen met een steeksleutel’ is definitief voorbij en monteurs zijn bang dat ze in de toekomst alleen nog maar banden verwisselen. Maar er zijn ook veel kansen. Door voortrekker te zijn van technologische ontwikkelingen kan de zelfrijdende auto Nederland op de kaart zetten. Dat zegt minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu in de documentaire ‘De Autovakmannen’.

Voor het maken van de film werd de minister anderhalf jaar met de camera gevolgd door filmmaker Gwen Jansen. Behalve de minister worden diverse mensen uit de autobranche van dichtbij gevolgd. Eén van hen is Gerwin van Jaarsveld uit Montfoort. Tijdens een top van Europese verkeersministers werd vorig jaar afgesproken dat alle lidstaten al in 2019 gereed moeten zijn voor auto’s zonder bestuurder.

De kijker krijgt in de documentaire ‘De Autovakmannen’ een indringend beeld van de gevolgen daarvan voor de autosector. Door alle nieuwe technologische ontwikkelingen veranderen auto’s steeds meer in rijdende computers. Ook de manier waarop auto’s moeten worden onderhouden en gerepareerd verandert drastisch. De wensen van de klanten veranderen in rap tempo. In de documentaire ‘De Autovakmannen’ ziet de branche de zelfrijdende auto in rap tempo op zich afkomen.

Niet bij pakken neer zitten

De Montfoortse Gerwin van Jaarsveld heeft van de importeur te horen gekregen dat het dealernetwerk gereorganiseerd gaat worden. Er zijn te veel contractpartners en om de continuïteit van het bedrijf niet in gevaar te brengen moet hij gaan fuseren met twee collega Peugeot dealers anders mag hij het merk Peugeot niet meer voeren. En dat terwijl zijn familiebedrijf al ruim tachtig jaar bestaat en erg succesvol is. “Gerwin van Jaarsveld is iemand die niet bij de pakken neer gaat zitten, ondanks alle uitdagingen die op hem afkomen”, vertelt filmmaker Gwen Jansen. “Hij gaat ervoor, blijft strijdbaar en is niet klein te krijgen. De kijker ziet niet alleen hoe succesvol hij en zijn team zijn, maar ook de twijfels, zorgen en problemen.”

Nederland voortrekkersrol

Minister Schultz van Haegen is vastbesloten om Nederland een voortrekkersrol te laten vervullen bij de invoering van de zelfrijdende auto en smart mobility in zijn geheel. “Ik mocht anderhalf jaar lang mee en ook achter de schermen filmen”, aldus Jansen. “Het geeft een mooie inkijk in de gedrevenheid waarmee de minister in zowel Nederland als Europa belangrijke allianties smeedt tussen industrie, retail, overheid en kennisinstellingen.”

Minister Schultz van Haegen denkt dat zelfrijdende auto’s veel verkeersproblemen oplossen. “Zelfrijdend vervoer gaat veel betekenen voor onze mobiliteit. Als auto’s dicht op elkaar rijden en met elkaar communiceren benutten we de bestaande wegen veel beter en kan het verkeer beter doorstromen”, aldus de minister. “Dat is goed voor onze economie. Zelfrijdende auto’s kunnen ook een positieve bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid: bij ruim 90 procent van de ongelukken is er nu sprake van menselijk falen. En ze rijden zuiniger: dat is goed voor de portemonnee.”

Helden

“Onbezongen helden noem ik de automonteurs”, zegt Gwen Jansen, de maker van de documentaire. Zelf heeft Jansen jarenlang gewerkt tussen en met autovakmannen. “De monteurs houden Nederland achter de schermen elke dag weer met veel gedrevenheid mobiel, terwijl ze door de huidige ontwikkelingen voor een steeds grotere uitdaging staan.” In de documentaire komen verschillende autovakmannen en vrouwen aan het woord. Ieder van hen staat symbool voor een bepaald segment van de branche.

“Ze hebben het door alle technologische ontwikkelingen nu alles behalve makkelijk, ik vond het daarom hoog tijd om dat te laten zien”, aldus Jansen. “Eigenlijk zie je dit in heel veel sectoren gebeuren. Door alle robotisering en automatisering verdwijnen er complete beroepsgroepen. Je ziet dat alle hoofdpersonen op hun eigen manier met de uitdagingen omgaan. Een aantal doet er alles aan om voorop te blijven lopen, maar sommigen denken dat het allemaal zo’n vaart niet loopt. En wéér anderen zien hun toekomst in het autovak somber in”, aldus de filmmaker.

Gwen Jansen is een onafhankelijk filmmaker en producente uit Utrecht. Jansen maakte in 2016 de documentaire ‘Kunst, begin drrr niet an’. Voor het eerst stond Herman Brood in een film niet als muzikant en junk centraal, maar als mens en beeldend kunstenaar. Jansen was, voordat zij er in 2012 voor koos om alleen nog maar films te gaan maken, zelf jarenlang werkzaam in de mobiliteitsbranche en maakte zo intensief kennis met de wereld van de autovakmensen.

De documentaire ‘De Autovakmannen’ duurt 61 minuten en is vanaf 10 februari in meerdere bioscopen en filmhuizen te zien. Zaterdag 11 maart om 16.00 uur is de documentaire te zien in CineMec in Utrecht. Op 9 februari is de première in CineMec te Ede. De première vormt de landelijke aftrap voor een grootschalige bioscooptour ‘Wheels, guts & glory’ in Nederland.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Prijswinnaar Koene met zijn Playstation 5.
Prijswinnaars Spellensatie gefeliciteerd Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Marco van Dijk nieuwe trainer VV Linschoten Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Werkzaamheden aan oevers Korte Linschoten Westzijde zijn bijna klaar Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Provincie Utrecht werkt als aandeelhouder mee aan oplossingen overvol elektriciteitsnet Nieuws 28 mrt, 13:06
Afbeelding
Werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein zoekt trainers Nieuws 28 mrt, 07:09
Afbeelding
Jong en oud hebben veel plezier met het maken van paasstukjes Nieuws 27 mrt, 18:17
Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 27 mrt, 16:41
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54