Foto: Lysette Verwegen
Foto: Lysette Verwegen

‘Opvoeder’ Jan van Etten weg bij De Wenteltrap

Algemeen 233 keer gelezen

IJsselstein - Na 40 jaar in het onderwijs – waarvan 20 jaar in IJsselstein – nam Jan van Etten (63), directeur van De Wenteltrap, vorige week afscheid. Hij gaat met vervroegd deelpensioen, maar blijft nog actief als voorzitter van een landelijk werkverband voor Speciaal basisonderwijs (SBO).

Vanaf de eerste dag in zijn loopbaan als leerkracht, in 1977 in Rijswijk waar hij in 1997 als adjunct-directeur vertrok, was zijn plaats tussen de kinderen. “Ik heb hart voor kinderen en hun ontwikkeling. Ik ben vooral pedagoog/opvoeder, meer nog dan leraar.” Als SBO-voorzitter is hij het contact met de kinderen kwijt. “Maar ik behartig wel de belangen van het speciaal onderwijs bij het ministerie en de inspectie”, vertelt hij.
In 1997 werd hij directeur van de Opstap om in 2004 directeur te worden van Sbo De Wenteltrap. “Je moet kansen krijgen en kansen grijpen”, mijmert hij. “Op de Wenteltrap kwam het samen.”
Van Etten wist al van jongs af aan dat hij het onderwijs in wilde. “Ik wilde het vooral anders doen dan ik zelf als leerling meemaakte. Op De Wenteltrap kwam alles samen: directie, organisatorische ervaring en pedagogiek. Ik ben nooit de ‘meneer in het kamertje’ geweest: ik wilde altijd tussen de leerlingen zijn. Schoolleiderschap is iets anders dan ‘de bovenmeester’ van vroeger. Er is veel veranderd en er zijn tegenwoordig andere vaardigheden nodig om een school te leiden.”

Voor de tweede maal in zijn IJsselsteinse carrière volgt Christiaan Bekker (59) hem op: eerst als directeur van de Opstap en nu als directeur van De Wenteltrap. “Toeval”, lacht Bekker. De Opstap loopt goed net als de fusie van De Overkant en Paulusschool waar ik bij betrokken was. De Wenteltrap is fantastische school. En veel meer dan onderwijs, want we bieden ondersteuning aan andere basisscholen in de nieuwe ontwikkeling van Passend Onderwijs. Dat is een uitdaging, want elk kind verdient de beste kansen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14