Lyanne Holterman weet na het verlies van echtgenoot Piet Gerritsen uit eigen ervaring waar een jonge weduwe met minderjarige kinderen tegenaan loopt. (Foto: Lysette Verwegen)
Lyanne Holterman weet na het verlies van echtgenoot Piet Gerritsen uit eigen ervaring waar een jonge weduwe met minderjarige kinderen tegenaan loopt. (Foto: Lysette Verwegen) Foto: Lysette Verwegen

Lunch voor en door jonge weduwen

Algemeen 262 keer gelezen

IJsselstein - Drie jaar geleden – op 28 maart 2014 – verloor Lyanne Holterman (45) haar man Piet Gerritsen. Ze bleef achter met vier jonge kinderen. Uit ervaring weet ze hoe belangrijk contact met lotgenoten is: jonge weduwen met minderjarige kinderen. Daarom organiseert ze op 7 april van 11.00 tot 14.00 uur een Jonge Weduwe Lunch.

Lyanne staat vierkant achter de doelstelling van de lunch, georganiseerd in samenwerking met Stichting De Jonge Weduwe: ‘Praat, huil én lach met lotgenoten tijdens een vóór en dóór jonge weduwen georganiseerde lunch. Rond de tafel vind je (h)erkenning in de verhalen van andere deelneemsters die ook hun lief zijn kwijtgeraakt door de dood. Want het is waar. Gedeelde smart is halve smart, ook op het gebied van rouwverwerking.’ “Er is geen programma, wel een informeel samenzijn met vrouwen in nagenoeg dezelfde leeftijd en levensfase uit je eigen regio. Ik vind het fijn om zo iets terug te doen en de contacten te leggen, want ik heb er zelf ook zoveel aan gehad.”

Het verliezen van je partner en achterblijven met jonge kinderen is rauw en eenzaam. “Piet is zestien maanden ziek geweest. Bij de diagnose van zijn ziekte stortte de wereld in, maar dan ga je in de overlevingsstand. Met kinderen moet je door. Het ziekbed ‘doe’ je nog samen, maar toen Piet overleed stond ik er alleen voor.”
Ze vertelt over de tijd waarin ze de kinderen moest opvangen, de financiën en administratie moest regelen en vrienden verloor die ‘het’ te ingewikkeld vonden. “Ik was al bekaf door het ziekbed toen alles nog moest beginnen.” Ze liep in haar verdriet tegen de muren van organisaties op. “Verzekeringen die niet wilden uitkeren. Honderd keer moest ik de overlijdensakte laten zien. Ontdekken dat de gemeentelijke basisadministratie na overlijden vermeldt dat je huwelijk is ontbonden, terwijl mijn liefde nooit over gaat.” En pijnlijk: “Bij de douane – ondanks de vermelding ‘weduwe van’ de vraag moeten beantwoorden waar de vader van mijn kinderen is…” Tel daarbij het verdriet, de eenzaamheid en het missen van een arm om je heen. “Met het verlies van je man verlies je ook kinderen, vrienden, je identiteit en sommigen zelfs hun huis en baan.”

Goedbedoelde troost was er ook: “Bloemen van falende instanties, maar daar krijg ik Piet niet mee terug. Of dooddoeners als: ‘Je hebt de kinderen nog’. En aangeboden hulp waar je om moet vragen; bied dan liever iets concreets aan.” De behoefte aan raad en daad voor jonge weduwen is groot. “Daar wil ik me voor inzetten.’’

Inschrijven voor de lunch kan via www.dejongeweduwe.nl/agenda. Deelname is gratis dankzij sponsoring door de IJsselsteinse Plus. Voor informatie: mail lyanne@bigdreams.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Van links naar rechts: De heer Aantjes, mevrouw De Bruijn-van Ieperen, burgemeester Laurens de Graaf en de heer Boele.
Erespelden voor bestuursleden Jumelage Lopik Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Zwembad Lobeke in Lopik gaat weer open Nieuws 18 apr, 14:02
Afbeelding
Lopikse burgemeester De Graaf gaat weer op pad om Koninklijke onderscheidingen uit te reiken Nieuws 18 apr, 13:01
Afbeelding
Lopikse raad behandelt subsidie politieke partijen (nog) niet Nieuws 18 apr, 11:33
Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 apr, 11:30
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23