Lopik NatuurLek-gevoel op de kaasboerderij
Algemeen
330
keer gelezen
Benschop - Kaasmakerij Overbeek in Benschop bestaat uit een boerderij en een moderne kaasmakerij, waar (h)eerlijke boerenkaas wordt gemaakt. .Een moderne ‘zelfkazer’ met een melkveehouderij, productie van boerenkaas, grazende koeien én een duurzaam beleid. Dat is het wat wordt genoemd: het ‘Lopik NatuurLek-gevoel’.
Het Lopikse college van B&W bracht daarom dinsdag 18 april een bedrijfsbezoek aan de kaasmakerij aan het Dorp 278 in Benschop. Alle melk van hun 160 koeien wordt verwerkt tot kaas. Melken, voeren en kaasmaken zijn volledig geautomatiseerd. Door de onlangs geïnstalleerde zonnepanelen voorziet het bedrijf zichzelf van energie.
Sjors Overbeek werkt samen met zijn broer Kees in het familiebedrijf dat zij van hun ouders overnamen. Een boerderij met 160 melkkoeien, varkens en een kaasmakerij. Vier dagen per week maken de broers boerenkaas samen met 1,5 medewerker en ook de vrouw van Sjors, Marian, draagt haar steentje bij aan het bedrijf. De kaas wordt op traditionele wijze bereid met melk van eigen koeien.
Ook de voederwinning is in eigen beheer, want het bedrijf beschikt over voldoende grond om de koeien te voederen. Er is een innovatieve stal gebouwd, maar de koeien grazen buiten, want weidegang blijft belangrijk. De afnemer vraagt er naar en wat is er NatuurLekker dan grazende koeien in de wei.
Kaasmakerij Overbeek maakt vooral speciale kazen zoals kruidenkazen en gatenkaas. Sinds 2016 bereidt het bedrijf boerentruffel-, boerenbrandnetel- en boerengaten¬kaas voor GIJS, het keurmerk voor streekproducten.
________________________________________