Het Taalhuis in de IJsselsteinse bibliotheek is er voor iederéén die aan de slag wil met taal. FOTO: Pulse
Het Taalhuis in de IJsselsteinse bibliotheek is er voor iederéén die aan de slag wil met taal. FOTO: Pulse (Foto: )

Aap Stein leergierig aan de slag met Nederlands

  •   keer gelezen

IJsselstein - Elke dinsdagavond is er in de bibliotheek de taalinloop. Bij binnenkomst zag Aap Stein meteen al het enthousiasme en de leergierigheid op de gezichten. Bij binnenkomst worden er vanzelf groepjes gevormd waarin de Nederlandse taal wordt geoefend.


Stein ziet iemand oefenen op de computer op de website oefenen.nl Anderen zijn in gesprek en weer anderen oefenen met schrijven. De taalvrijwilligers zien vanzelf wie er komen en met elke bezoeker gaan ze vol enthousiasme en kennis aan de slag. Een pluim voor deze vrijwilligers! Zij zien de meerwaarde in van het overbrengen van de Nederlandse taal op de mensen die nog niet goed Nederlands kunnen. Het niveau verschilt, maar daardoor kunnen de deelnemers juist van elkaar leren.

De taalinloop van 19.30 tot 21.00 uur op dinsdagavond is onderdeel van het Taalhuis in IJsselstein. Na de opening op 7 februari is het Taalhuis dan nu echt officieel dé plek waar je moet zijn als je een taalvraag hebt. Het Taalhuis is er voor iedereen die aan de slag wil met taal. Als je bijvoorbeeld moeite hebt met lezen of schrijven, of als je beter Nederlands wil leren. Het kan hier allemaal. Als je bij de taalinloop bent, kun je gebruik maken van allerlei interessante en leerzame boekjes en lesmateriaal. Deze staan bij het speciale Taalhuis-punt in de bibliotheek. Op dinsdagavond krijg je extra begeleiding van een taalvrijwilliger om zo nóg sneller te leren en te begrijpen wat er in de boekjes staat.

Velen denken dat taal leren alleen is weggelegd voor migranten. Maar ook voor mensen met een Nederlandse achtergrond staat de deur wagenwijd open van het Taalhuis. Er kan juist voor hen een wereld opengaan als de taalvrijwilligers helpen in de Nederlandse taal. Simpele dingen zoals een treinkaartje kopen, voorlezen voor je kind of kleinkind of ondertiteling lezen van een film, zijn dan eindelijk mogelijk. Elkaar en andere zaken begrijpen moet voor iedereen weggelegd zijn en taal kan hierin een wereld van verschil maken.

Aap Stein is altijd op zoek naar alles waar u als IJsselsteiner aandacht voor wilt. Mooie verhalen, vergeten of verborgen locaties en goede initiatieven. Schroom niet en vertel het Stein! Stuur een e-mail naar redactie@onsijsselstein.nl . Aap Stein is ook te volgen op www.facebook.com/aap.stein.

Aap Stein is een initiatief van Stichting Pulse in samenwerking met Zenderstreeknieuws.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten