Deze dames houden zich bezig met hergebruik van kleding fairtrade en zwerfvuil. (Foto: Margreet Nagtegaal)
Deze dames houden zich bezig met hergebruik van kleding fairtrade en zwerfvuil. (Foto: Margreet Nagtegaal) (Foto: )

Eerste aanzet voor echte duurzaamheid Oudewater

  •   keer gelezen

Oudewater - In het oude Stadhuis in Oudewater werd donderdag 23 februari een avond over duurzaamheid gehouden. De gemeente wilde met alle inwoners en organisaties die iets met duurzaamheid doen samen een voorstel op papier zien te krijgen dat in maart aan de raad voorgelegd kan worden.


Door Margreet Nagtegaal

Er kwam een gemêleerd gezelschap op de avond en achter de schermen was er al één ander geformuleerd tezamen met een uitgewerkt kostenplaatje. DECO (Duurzame Energie Coöperatie Oudewater), werkgroep DMO (Duurzame Markt Oudewater), ViTap (Vitaal tappersheul), BVO (bedrijfsvereniging Oudewater), zwerfvuilambassadeurs en een aantal projecten en organisaties die zich bezighouden met verkoop en ruil van tweedehands kleding en goederen waren breed vertegenwoordigd. Onder aanvoering van wat ambtenaren werden verschillende thema’s geïnventariseerd. Energie, afval, hergebruik, streekproducten en duurzaam bouwen waren de meest voor de hand liggend en natuurlijk niet nieuw. Maar om een goed voorstel in te kunnen leveren over duurzaamheid in Oudewater moest het zo concreet mogelijk geformuleerd worden.

Voor de komende twee jaar is het mogelijk een budget van 56.000 euro voor duurzaamheid te reserveren, maar dan moet er wel een goed raamwerk liggen met criteria die getoetst kunnen worden. Wethouder Vermeij wil zich er graag voor inzetten om alle plannen die inmiddels zijn ingediend voor bijvoorbeeld een zonneweide, duurzame energie in bedrijven en gemeentelijke gebouwen en andere mooie initiatieven mogelijk te maken. Nu moeten nog het college van B en W en de raad dit plan van aanpak goedkeuren zodat het ook werkelijk van start kan gaan.

Deze avond was in ieder geval de aanzet voor de subsidieaanvraag die op 7 maart in het forum besproken wordt en in de raadsvergadering van 16 maart op de agenda staat. Misschien dat dit zal leiden tot echte duurzaamheid.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten