Foto: Hans van Oosterhoudt

Gewelddadige IJsselsteiner hoort tien maanden cel tegen zich eisen

  •   keer gelezen

IJsselstein / Utrecht - Een 24-jarige man uit IJsselstein heeft tien maanden celstraf, waarvan vier voorwaardelijk tegen zich horen eisen. De man wordt verdacht van poging tot doodslag omdat hij afgelopen zomer in de binnenstad van Utrecht een voorbijganger na een ruzie hard tegen het hoofd zou hebben geschopt.


Het incident vond plaats op zaterdagavond 27 augustus in de Utrechtse Voorstraat nadat de verdachte het café waar hij met vrienden verbleef, verliet om buiten te gaan roken. Op de Voorstraat ontstond een woordenwisseling met het passerende slachtoffer nadat deze zich beledigd voelde over een opmerking met betrekking tot het postuur van zijn vriendin. Een vriend van de verdachte sloeg het slachtoffer twee keer in zijn gezicht, waarna de man viel. De officier van justitie acht bewezen dat de verdachte het slachtoffer vervolgens krachtig tegen het hoofd schopte, terwijl deze op handen en knieën zat bij te komen van de eerdere klappen.

Met het geven van de schop tegen het hoofd nam de verdachte volgens het openbaar ministerie willens en wetens het risico dat de verdachte zou kunnen overlijden. Hoewel de verdachte zelf zegt niet tegen het hoofd maar tegen het lichaam geschopt te hebben, ziet de officier van justitie voldoende bewijs in diverse getuigenverklaringen van uitgaanspubliek en de partner van het slachtoffer en in de beelden van een beveiligingscamera. Dat de verwondingen van het slachtoffer uiteindelijk mee vielen, doet aan de poging tot doodslag niets af.

“Iemand die een weerloos slachtoffer zo’n doodschop geeft, verdient een zware straf”, zo stelde de officier van justitie. Behalve een celstraf van tien maanden, waarvan vier voorwaardelijk, eiste het OM ook dat de verdachte een cursus volgt om zijn inzicht met betrekking tot alcoholgebruik te verbeteren.

De rechtszaak vond plaats bij de meervoudige kamer van de rechtbank Midden-Nederland. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Eerder veroordeelde de politierechter de vriend van de verdachte al voor het uitdelen van de twee klappen. Hij kreeg een taakstraf van 100 uur voor openlijke geweldpleging opgelegd, waarvan 50 uur voorwaardelijk. Ook moet hij een agressietraining volgen.

Bron: Openbaar Ministerie

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten