Afbeelding

IJsselsteinse man schrijft boek over topvrouw

Algemeen 78 keer gelezen

IJsselstein - Vlak voor internationale Vrouwendag verscheen De duit en de fluit. Dit boek met het levensverhaal van topvrouw Joke Storm is geschreven en uitgegeven door de IJsselsteinse ghostwriter en businessauteur Joost Bijlsma van Magma Publicaties. Het is niet alleen een biografie maar ook een gids voor ‘vrouwelijker leidinggeven’.

“Het draait in de wereld om de duit en de fluit”. Deze uitspraak van haar oma is Joke Storm altijd bijgebleven. Ze nam zich voor om hier iets aan te veranderen. Als vakbondsdirecteur kwam ze op voor onderbetaalde verpleegkundigen tijdens de opstand Witte Woede. En als topvrouw in het onderwijs en de zorg richtte ze organisaties zo in het voor vrouwen prettiger werken is. Op haar zeventigste is Storm nog steeds actief als coach, politicus, toezichthouder en bestuurder. Haar motto ‘Als het niet aan de orde komt, komt het niet in orde’, is ze altijd trouw gebleven.

“Aanvankelijk vroeg ik mij af of ik de juiste auteur was voor dit boek”, zegt Joost Bijlsma. “Ik schrijf al jaren over organisaties en duurzaamheid, maar ik ben natuurlijk een man.” Storm wist Bijlsma te overtuigen door hem er op te wijzen dat het haar niet om feminisme gaat. Zij streeft naar een betere balans tussen mannelijke en vrouwelijke eigenschappen bij leiders, of dat nu mannen of vrouwen zijn. Masculiene eigenschappen, zoals competitie, daadkracht en focus hebben volgens haar de overhand in ons beeld van leiders. Kijk maar naar de huidige politiek en iemand als Donald Trump. Terwijl feminiene eigenschappen, zoals samenwerken en inleven in anderen worden onderschat. “Het boek raakt een gevoelige snaar, wat te merken is aan de aandacht van de pers voor het verhaal van Joke Storm”, zegt Bijlsma.

Storm is in het boek buitengewoon openhartig. Ze vertelt hoe zij zich losmaakte van haar verzetsvader met oorlogstrauma, hoe ze omging met seksuele intimidatie en hoe ze ageerde tegen mannelijke medebestuurders bij een miljarden beherend pensioenfonds. Ze schroomt daarbij niet om netelige kwesties aan te roeren, zoals de afbraak van de zorg en zelfverrijking.

Maar ze vertelt niet alleen wat niet in de haak is. Ze geeft ook adviezen hoe het beter kan. Ze laat zien dat een leiderschapsstijl met meer oog voor medewerkers en klanten organisaties zoals die in de zorg veel kan opleveren. Ook geeft ze aan welke taboes we kunnen doorbreken om meer vrouwen aan de top te krijgen. Een daarvan is het mogelijk maken van parttime leiderschap.

In interviews komen ook vier andere toppers aan het woord. Zij lichten toe wat ‘vrouwelijker leidinggeven’ betekent. Voorzitter Letty Demmers van D66 vertelt bijvoorbeeld hoe zij, onder meer in de politietop, vasthield aan een vrouwelijke manier van leidinggeven. Een actueel onderwerp nu de politietop op zoek is naar meer vrouwen. Verder doet directeur Jos de Blok van Buurtzorg uit de doeken hoe hij een succesvolle innovatieve organisatie zonder managers opzette. Hij liet zich daarbij inspireren op de waarden van zijn moeder. De Blok laat in de praktijk zien dat een organisatie met merendeels vrouwen zeer succesvol kan zijn. Bijlsma: “Ik vond het bijzonder dat een man een van de beste voorbeelden is van vrouwelijk leidinggeven en organiseren.”

Meer weten? Ga naar: www.jokestorm.nl of twitter.com/@joke_storm

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Donaties maken AED op scoutingclubgebouw in IJsselstein mogelijk Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
PvdA IJsselstein wil een solidariteitsfonds voor basisscholen Nieuws 21 uur geleden
• De huidige bestuursleden: Gerard Vendrig, Piet van Kats en Harry van Rooijen
Hoe mannenkoor St. Caecilia uit Cabauw opeens 100 jaar werd Nieuws 23 uur geleden
• Voorzitter Jeanette de Neijs
PSIJ adviseert gemeente en inwoners met vragen in sociaal domein Nieuws 16 apr, 18:00
• Jeroen en Sis openen Deb Butik
Kledingwinkel Deb Butik opent naast Deb Koncept: samen sterk in eigen segment Zakelijk 16 apr, 17:45
• De 18de-eeuwse slingermuur bekend onder de naam 'slangenmuur' is toe aan restauratie.
Mooie plannen voor erfgoedherstel in Montfoort en Linschoten Nieuws 16 apr, 17:12
Foto ter illustratie
Man (32) uit Utrecht in Linschoten opgepakt voor cocaïnehandel 112 16 apr, 15:43
• De huidige vijf leden van het inwonerscollectief SIEL.
Lopiks energiecollectief zoekt betrokken inwoners Nieuws 16 apr, 15:33