Ernst Jan de Vries is coördinator van de Duurzaamheidskring en de spin in het web. "De Duurzaamheidskring is er voor alle bedrijven: van groot tot klein.'' (Foto: Lysette Verwegen)
Ernst Jan de Vries is coördinator van de Duurzaamheidskring en de spin in het web. "De Duurzaamheidskring is er voor alle bedrijven: van groot tot klein.'' (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: )

Duurzaamheidskring IJsselstein voor en door bedrijven

  •   keer gelezen

IJsselstein - Vorig jaar gestart en nu operationeel: de Duurzaamheidskring IJsselstein. Een beweging voor en door IJsselsteinse ondernemers met een groen hart die elkaar ondersteunen.


Duurzaamheid is een must. “We willen volgende generaties een toekomst kunnen bieden en op een eerlijke manier zaken doen met respect voor de belangen van anderen”, licht Ernst Jan de Vries toe. Hij is coördinator van de Duurzaamheidskring en de spin in het web. “De Duurzaamheidskring is er voor alle bedrijven: van groot tot klein en zzp’er. Samen, met ondersteuning door de gemeente, hebben we alles in huis om bedrijven te verduurzamen.” Dat gaat verder dan energiebesparing. “Denk ook aan transport- en afvalstromen die samen de grootste CO2-uitstoot veroorzaken. We kunnen ervaringen delen, tips geven, inspelen op wat de bedrijven en ondernemers willen en samen innoveren om het ideaal te bereiken: een energieneutraal IJsselstein, dat net zoveel energie produceert als dat het nodig heeft. Technisch is alles mogelijk, maar de wil moet er zijn. Het gaat stapje voor stapje.”

Als bouwkundige kwam De Vries jaren geleden in aanraking met duurzaamheid. “In de tijd van de Club van Rome, toen werd gedacht dat de olie in 2000 op zou zijn en er al vrees was voor klimaatverandering. De problemen waren bekend, maar nog niet bedreigend. Wie zich toen zorgen maakte behoorde tot de ‘geitenwollen sokken’. Dat is nu wel anders.”
In de kring zijn al een aantal bedrijven vertegenwoordigd. “Van een groot bedrijf als Vogelaar Verzenders tot 3XFILM voor videoproducties en een tekstbureau. “Duurzaamheid geeft kosten, maar biedt vooral kansen. “Om in te spelen op vervanging van apparatuur door het verdwijnen van gas, maar ook op de voorkeur van klanten. Particulieren die duurzaam bezig zijn kopen selectiever in: bij duurzame ondernemers of lokale producenten. En dat scheelt vervuilend transport en verpakking. Een bekende slogan is ‘Groen is poen’. Kosten gaan altijd voor de baten uit, maar je moet er nu bij zijn, want anders mis je de boot.”


Ondernemers en bedrijven die - gratis - lid worden van de Duurzaamheidskring IJsselstein kunnen naast de voordelen van de samenwerking kosteloos gebruik maken van de digitale Milieubarometer. In mei is er een voorlichtingsbijeenkomst en wordt de Milieubarometer gedemonstreerd. Kijk voor informatie en aanmelding op www.duurzaamheidskringijsselstein.nl of mail naar duurzaamijsselstein@gmail.com.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten