Het oranje gedeelte geeft aan waar de Lekdijk nog niet veilig genoeg is.  Kaart: Stichtse Rijnlanden
Het oranje gedeelte geeft aan waar de Lekdijk nog niet veilig genoeg is. Kaart: Stichtse Rijnlanden (Foto: )

Lekdijk moet sterker en hoger

  •   keer gelezen

Regio - Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden gaat de Lekdijk tussen Amerongen en Schoonhoven de komende jaren versterken, zodat deze ook in de toekomst veilig blijft. Uit onderzoek is gebleken dat de dijk over een grote lengte versterkt en op enkele plaatsen ook verhoogd moet worden.


De Lekdijk beschermt een groot deel van de Randstad tegen overstromingen vanuit de rivier de Lek en Neder-Rijn. In dit economische hart van Nederland wonen en werken meer dan één miljoen mensen. Bij een overstroming van de noordelijke Lekdijk kan het water zelfs tot aan Amsterdam komen. De afgelopen jaren is de Lekdijk beoordeeld volgens de nieuwe veiligheidsnormen en met behulp van de nieuwste kennis over dijken.

De Lekdijk in het gebied van De Stichtse Rijnlanden moet over een lengte van ruim vijftig kilometer worden versterkt. Daarom wordt de dijk in zes of zeven deeltrajecten aangepakt. Het waterschap gaat van start met het deeltraject Amerongen – Wijk bij Duurstede en met het deeltraject Salmsteke te Lopik.

De werkzaamheden gaan vanwege de gewenste zorgvuldige voorbereiding op zijn vroegst van start in 2020.

In maart organiseert het waterschap drie informatiebijeenkomsten in Wijk bij Duurstede, Nieuwegein en Lopik over het dijkversterkingsproject ‘Sterke Lekdijk’. Deze bijeenkomsten vormen de opmaat voor een langdurige samenwerking met bewoners en betrokkenen voor vijftig kilometer dijkversterking.

De bijeenkomst in Lopik vindt plaats op dinsdagavond 14 maart in Dorpshuis de Schouw in Lopik en begint om 19.00 uur. Aanmelden kan via sterkelekdijk@hdsr.nl. Meer informatie over het programma staat op de website van het waterschap, www.destichtserijnlanden.nl/sterkelekdijk

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten