Burgemeester Petra van Hartskamp mag als eerste het nieuwe informatiebord bekijken. (Foto: Richard Avontuur)
Burgemeester Petra van Hartskamp mag als eerste het nieuwe informatiebord bekijken. (Foto: Richard Avontuur)

Weidevogelseizoen geopend met nieuw info-bord

Algemeen 79 keer gelezen

Montfoort - Met de onthulling van een nieuw informatiebord in de vogelkijkwagen is afgelopen donderdag het weidevogelseizoen geopend in Montfoort. Burgemeester Petra van Hartskamp kreeg de eer om het bord voor het eerst te tonen in de voormalige bouwkeet, die binnenkort weer dient als uitkijkpunt over de weidevogel wellness.

Door Richard Avontuur

Regen en wind teisteren de voormalige hooiberg, die nu dienst doet als ontvangstruimte op het terrein van Het Beloken Land. Eigenaar Leendert Verkaik haalt zijn gasten snel naar binnen. Daar zorgen een houtkachel en terrasverwarmer nog voor enige warmte. ‘’Maar de lente staat toch echt voor de deur’’, verzekert Marius Rutges, voorzitter van het Streekfonds Lopikerwaarden. ‘’De weidevogels zijn ook niet blij met dit weer.’’
Met de aantocht van het voorjaar zijn ook de weidevogels weer op komst. Het is de bedoeling dat zij de weidevogel wellness weer weten te vinden. Dit is een gebied dat is ingericht om de vogels een broedplek te bieden. Met als doel om vogelsoorten als de kievit, de grutto en de tureluur in stand te houden. Zo houden de betrokken boeren bijvoorbeeld rekening met de aanwezigheid van de vogels door het maaien van het land aan te passen. Met succes. Vorig jaar vlogen zo’n 20 jonge kieviten uit, 38 grutto’s, 26 tureluurs en 10 scholeksters. ‘’Helaas hebben niet alleen de weidevogels, maar ook de roofvogels de wellness ontdekt’’, vertelt Verkaik.
In verband met de slechte weersomstandigheden staat de vogelkijkwagen bij de onthulling nog niet op z’n plek, maar wanneer die weer aan de rand van de wellness staat kunnen belangstellenden daar terecht om de vogels te bespieden. Verkaik: ‘’Vanaf de kade is er goed zicht op de vogels. We moeten echt proberen om de vogels met rust te laten. Nestjes zoeken, dat is niet de bedoeling. Met een verrekijker is heel erg veel te zien. Misschien niet de nestjes, maar de vogels zijn er goed te bekijken.’’ En wie toch dichterbij wil komen, kan vanaf mei met Verkaik mee tijdens een rondleiding. ‘’Dan nemen wij weer mensen mee op de veekar en rijden we een rondje door het gebied. Want van de trekker die een rondje rijdt hebben de vogels geen last. En op die manier kunnen de mensen het wel van dichtbij bekijken.’’
Burgemeester Van Hartskamp roemde het werk van de mensen die betrokken zijn bij de Weidevogel wellness. ‘’Hier is harmonie tussen de boeren en de natuur en zo hoort het eigenlijk overal te zijn’’, aldus de burgemeester, die vervolgens als eerste het nieuwe informatiebord mocht bekijken.
De kijkwagen staat tijdens het weidevogelseizoen net voorbij Het Beloken Land, aan het Blokland in Montfoort.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50
• Er kon ook volop geknutseld, getekend, gekleurd en geschilderd worden.
IJsselveld-Oost viert zijn buurtfeest Nieuws 22 apr, 16:25
• De ondertekening van de overeenkomst.
Onderwijsbegeleiding voor álle kinderen met Fit4talent in Bibliotheek IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:20