Heleen van Nieuwland is één van de keramisten die meedoet aan de Landelijke Keramiekdagen. (Tekst + foto: Paul van den Dungen)
Heleen van Nieuwland is één van de keramisten die meedoet aan de Landelijke Keramiekdagen. (Tekst + foto: Paul van den Dungen)

Even voorstellen... keramiekkunstenaar

Algemeen 168 keer gelezen

Montfoort - Heleen van Nieuwland (1953) studeerde in 1982 af aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch. Inmiddels 35 jaar later, heeft de tijd geen afbreuk gedaan aan haar bevlogenheid en passie voor de keramiekkunst. In haar atelier, maar ook in haar woonkamer en tuin in Montfoort zijn creaties van haar te bewonderen.

Heleen is lid van de Nederlandse Vakgroep Keramisten (NVK), die op 18 en 19 maart een open atelierweekend houdt. In totaal zetten 39 leden hun atelierdeuren open voor het publiek. De NVK wil hiermee een jaarlijkse traditie van Landelijke Keramiekdagen starten en daarmee de veelzijdigheid van keramiek in Nederland aandacht geven.

Van Nieuwland toont dat weekend de veelzijdige toepassing van haar objecten, beelden en reliëfs. In haar woonkamer zijn deze in een huiselijke omgeving te bewonderen, maar ook in haar tuin. Natuurlijk is ook haar atelier open voor het publiek. Heleen van Nieuwland: “Keramiek is de meest duurzame kunstvorm die er bestaat en gaat ook het langst mee. Dat kan van brons, marmer en hout niet gezegd worden. Die materialen zijn heel kwetsbaar, zeker door natuurlijke invloeden. Daarmee is keramiek ook een geweldige leidraad voor archeologen. Kijk maar eens in het gebied tussen de Eufraat en de Tigris waar tijdens opgravingen hele oude kleitabletten zijn gevonden. En wat te denken van het terracotta leger in China.”
Heleen werkt met verschillende soorten klei omdat zij daarmee zoveel meer kan uitdrukken. Voor haar is klei het meest veelzijdige materiaal dat er is en dat op vele manieren bewerken kan worden. Van Nieuwland: “Neem bijvoorbeeld het Raku, een van oorsprong Japanse techniek waarbij het glazuur van een werkstuk door snelle afkoeling craqueleert. Hierna wordt het werkstuk in een zaagselton gelegd, waarbij het zaagsel ontbrandt en rook veroorzaakt. De rook trekt in de craquelé en zorgt voor een mooie zwarte kleur.”
Verspreidt door het hele land laten de deelnemende keramisten hun werk zien. Het levert een gevarieerd beeld op van de hedendaagse Nederlandse keramiekkunst. Van ambachtelijke pottenbakkerij tot moderne abstracten. Keramiek wordt in Nederland als kunstvorm de laatste jaren steeds meer gewaardeerd. Veel designers hebben de mogelijkheden van het keramiek ontdekt. Daarnaast gebruiken veel kunstenaars de klei voor sculpturaal werk.
Belangstellenden zijn zowel komende zaterdag als zondag van 12.00 tot 17.00 uur welkom in de Schoutstraat 25 in Montfoort. In Linschoten is het atelier van Jeanette Huizinga ook geopend. Dit is te vinden in de Dorpsstraat 57-59.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lopikse burgemeester De Graaf gaat weer op pad om Koninklijke onderscheidingen uit te reiken Nieuws 18 apr, 13:01
Afbeelding
Lopikse raad behandelt subsidie politieke partijen (nog) niet Nieuws 18 apr, 11:33
Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 apr, 11:30
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37