Piet de Bruin (links) en Albert de Kuijer: twee IJsselsteiners die met de musical Miete IJsselsteinse geschiedenis tot leven brengen. (Foto: Lysette Verwegen)
Piet de Bruin (links) en Albert de Kuijer: twee IJsselsteiners die met de musical Miete IJsselsteinse geschiedenis tot leven brengen. (Foto: Lysette Verwegen)

Musical Miete brengt IJsselsteinse historie tot leven

Algemeen 198 keer gelezen

IJsselstein -Theaterstichting Kwibus brengt een onvervalst stukje IJsselsteinse geschiedenis op de planken met Miete. De musical over ‘Haat, liefde en jaloezie’ is gebaseerd op het boek Stadje aan de IJssel van ras-IJsselsteiner Albert de Kuijer.

Het verhaal speelt rond 1900 aan de huidige Schuttersgracht en het Kronenburgplantsoen. Daar groeit Miete in de jaren ‘20 en ‘30 – een periode van armoede en onderdrukking van het gewone volk – ondanks tegenslagen op tot een sterke vrouw met idealen.
Regisseur Piet de Bruin liep al jaren met plannen om iets te doen met boeken van De Kuijer over IJsselstein. Samen met tekstschrijver Lidy Visser koos hij voor Stadje aan de IJssel en Miete – een vrouw die in het boek voor komt – als hoofdpersoon. Op toestemming hoefde hij niet lang te wachten: “Ik ben geen broodschrijver”, reageert De Kuijer (88) ad rem. Hij hoopte dat zijn verhalen ooit weer tot leven zouden komen. “De personen hebben echt bestaan.”
Hij schreef Stadje aan de IJssel en twee andere boeken over zijn jeugd en leven na zijn pensionering. “Ik kwam van de grote vaart en zat me thuis dood te vervelen. Mijn vrouw Tini ‘zeurde’ dat ik mijn herinneringen maar moest gaan opschrijven. De lezers waren enthousiast, dus schreef ik door.”

In de musical speel het café – De Blauwe Druif in de volksmond – aan het Wed een grote rol. “Daar werden de verhalen verteld”, aldus De Bruin. “Maar het blijft niet bij pratende mannen. Door Miete als hoofdpersoon werd het stuk vrijer en beter speelbaar.”
Miete is de oma van De Kuijer, die vertelt: “Ze was getrouwd met Dirk – bijnaam Jan de Sik – en had een winkeltje aan het Wed. Met een grote bel boven de deur. Dirk werkte in de meubelfabriek en later de hoepelmakerij. Met mijn moeder ging ik vaak naar opoe toe. Ik kreeg er een muf koekje en mocht alles doen. Opoe Miete was een lieve vrouw.” Opa Dirk kwam vaak in de Blauwe Druif. “Hij heeft er ook gevochten en met een snoeimes iemand aan de tafel genageld.” De Bruin onderbreekt hem: “Niet alles verklappen”. Maar het is een feit: “In de kroegen ging meer geld om dan in de gemeentekas.”

In de musical is Miete ongeveer dertig. “Een fiere vrouw die op haar uiterlijk lette”, vertelt De Kuijer. Op 8 april gaat hij naar de première. Zijn grootste steun en toeverlaat is er niet bij. “Het is zo jammer dat mijn vrouw Tini dit niet meer kan meemaken. We waren 66 jaar getrouwd en ze was de eerste die mijn boeken las.”

Speeldata

Voor de exacte speeldata en aanvangstijden: kijk op www.kwibus.nl en www.theaterpantalone.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Werkzaamheden aan oevers Korte Linschoten Westzijde zijn bijna klaar Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Provincie Utrecht werkt als aandeelhouder mee aan oplossingen overvol elektriciteitsnet Nieuws 28 mrt, 13:06
Afbeelding
Werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein zoekt trainers Nieuws 28 mrt, 07:09
Afbeelding
Jong en oud hebben veel plezier met het maken van paasstukjes Nieuws 27 mrt, 18:17
Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 27 mrt, 16:41
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03