De Linschotense docenten Ineke Grootegoed (links) en Maja Becking geven handige taalhulpkaarten uit.
De Linschotense docenten Ineke Grootegoed (links) en Maja Becking geven handige taalhulpkaarten uit.

Linschotense docenten geven handige taalhulpkaarten uit

Algemeen 183 keer gelezen

Linschoten - Tijdens hun lessen Nederlands merkten Ineke Grootegoed en Maja Becking, beiden jarenlang docent in het voortgezet onderwijs, dat de vernieuwde spelling bij jong en oud veel onzekerheid oproept. Om hun leerlingen van het Kalsbeek College in Woerden meer houvast te geven, ontwikkelden zij in 2007 de compacte Kalsbeekspellingwijzer, met spellingregels en voorbeelden. Later gaven ze uitgebreidere taalkaarten uit via een uitgeverij. Tegenwoordig geven Grootegoed en Becking taalhulpkaarten in eigen beheer uit.

“Door het handige, compacte formaat in combinatie met slim kleurgebruik hopen we met deze hulpkaarten steun te bieden bij de vaak lastige spelling van onze Nederlandse taal”, legt de Linschotense Ineke Grootegoed uit. “De kaarten zijn geschikt voor voortgezet en hoger onderwijs en ook voor volwassenen, zowel zakelijk als privé. Dat de hulpkaarten in Woerden en omstreken direct verkrijgbaar zijn, is van lokaal belang. De traditie van het Groot Oudewaters en het Groot Woerdens Dictee heeft zeker bijgedragen aan de waardering van spelling in deze regio.”


Nog steeds komen beide auteurs woorden tegen waarvan ze de spelling even willen opzoeken. “Lastig blijven woorden met of zonder koppelteken en de vervoeging van werkwoorden uit het Engels. De spellingcontrole op de computer haalt lang niet alle fouten eruit, zeker als het gaat om woorden waar een koppelteken tussen moet staan, of woorden die los of aan elkaar geschreven moeten worden. Ook fouten in het gebruik van hoofdletters, kleine letters en werkwoordsvormen worden niet gezien. ‘Hij verzorgd zijn oude moeder, die in een aanleun woning woont’ levert geen kringeltjes onder ‘verzorgd’ en ‘aanleun woning’ op.”


Grootegoed en Becking hebben inmiddels twee overzichtelijke zigzagkaarten uitgebracht: Spellinghulp123 Nederlands en Werkwoordenhulp123 Nederlands. Spellinghulp123 geeft een overzicht van de Nederlandse spellingregels met een korte uitleg en veel bruikbare voorbeelden. In de onlangs verschenen Werkwoordenhulp123 staat alles over de spelling van werkwoordsvormen. “Ook toepassing van verschillende kleuren helpen je snel antwoord op je vraag te vinden.” Eind 2017 verschijnt de derde hulpkaart, Stijlhulp123 Nederlands, over correcte formulering en zinsbouw van het Nederlands. “We hebben gekozen voor de toevoeging 123 omdat we uiteindelijk drie taalhulpkaarten op de markt willen brengen. Tegelijkertijd geeft 123 aan dat de informatie op de kaart snel te vinden is door de gebruiker.”
De hulpkaarten zijn voor 5,75 per stuk te koop via www.taalhulp123.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Een zonnige Lentemarkt in Montfoort.
Zonnig shoppen op Montfoortse lentemarkt Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Zomers dagje de boer op langs agrarische bedrijven Nieuws 16 uur geleden
• Een lange rij mensen neemt afscheid van Marcel Peters.
Afscheid van Marcel met mix van gevoelens Nieuws 17 uur geleden
• Een afscheidsfeestje in de IJsselhal.
Vives wint zijn laatste duel in de Topdivisie Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Voortgang badmintoncompetitie BC Apollo Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Montfoort SV'19 op degradatieplek, koploper VVIJ morst punten en ander voetbal Sport 21 uur geleden
Afbeelding
Auto met jonge kinderen in sloot bij Lopik 112 14 apr, 10:54
Afbeelding
Geslaagde Meet & Greet over recreatie, toerisme en streekproducten Nieuws 13 apr, 09:00