Marjoke Hopman, Maria de Goeij, Corina van Hazendonk, Katja Appelman en Karen Damen. 
Marjoke Hopman, Maria de Goeij, Corina van Hazendonk, Katja Appelman en Karen Damen. 

Even voorstellen... zorg nieuwe stijl

Algemeen 615 keer gelezen

Linschoten - In Linschoten is er een nieuw samenwerkingsverband in de zorg om ouderen. Huisarts dr. Karen Damen vertelt dat de huisartsen samen met de drie aanwezige thuiszorginstanties (Careyn, Wel Thuis en Plicare) en de welzijnsconsulent van de SWOM sinds kort nauw samenwerken in de ouderenzorg. “We hebben het anders opgezet dan elders in het land en het breder getrokken dan alleen het medische gedeelte.”

Ze hebben zich laten inspireren door de theorie van Machteld Hubert die benadrukt dat alle facetten uit het leven een rol spelen in gezondheid. “We vinden dat alle facetten aandacht moeten krijgen zodat je mogelijk kunt voorkomen dat mensen kwetsbaar en ziek worden”, legt Karen Damen uit. Binnenkort worden in Linschoten alle inwoners boven de 80 jaar bezocht door de praktijkverpleegkundige of de wijkverpleegkundige. Bij dit bezoek zal naast de gezondheid ook het welbevinden in zijn geheel ter sprake komen. Het doel van dit bezoek is het in kaart brengen tot welke categorie de oudere behoort. Er zijn drie categorieën; die van vitale oudere, kwetsbare oudere en complex kwetsbaar. Vanuit de huisartsenpraktijk en het Welzijnswerk zijn de complex kwetsbaren meestal wel in beeld. “We willen eerder signaleren wat nodig is en we willen daarmee de gezondheid en het welzijn van alle ouderen verbeteren.”

Inwoners van Linschoten kunnen een belangrijke rol spelen als er zorgen zijn bij oudere inwoners rondom gezondheid, eenzaamheid of financiën en kunnen dit melden bij een van de leden van het plusteam. Een plusteam (huisartsen, praktijkverpleegkundige, wijkverpleegkundigen, welzijnsconsulent en zo nodig dementieconsulent) kan een case bespreken. “Er zal hiervoor altijd toestemming gevraagd worden aan de betrokkenen”, benadrukt Damen. Bij heel complexe situaties kan er ook een multidisciplinair overleg gehouden worden. Damen hoopt dat het voor de oudere patiënt een beter welzijn op zal leveren en voor de professionals meer werkplezier.

Om het netwerk te vergroten van activiteiten voor de ouderen in Montfoort is Stichting Met je hart ingeschakeld om vrijwilligers te enthousiasmeren activiteiten op te zetten. Plaatselijke restaurants kunnen meedoen om te sponsoren via Eet met je Hart, een euro per diner voor de ouderen. Restaurants en vrijwilligers in Linschoten en Montfoort worden uitgenodigd zich te melden bij het Gezondheidscentrum Linschoten voor verdere info. Ook al is Linschoten een betrekkelijk kleine en betrokken gemeenschap toch zijn er nog eenzame mensen volgens Damen. “We hopen dat we door deze nieuwe opzet kunnen bijdragen aan het welzijn van onze ouderen”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10
Afbeelding
Overval op woning in Lopik blijkt poging tot oplichting update 25 mrt, 16:46
• Overhandiging van de cheque door Wob Scholtens, voorzitter van BCM aan Marjon de Jong van 't Bakkershuis
Succesvolle bridgeactie voor Bakkershuis Montfoort Nieuws 25 mrt, 16:00
• Het team Boulemeisjes aan de puzzel.
Puzzelaars klaar! Puzzelen maar! Nieuws 25 mrt, 11:25