Burgemeester Patrick van Domurg in een andere rol: als amateur-archeoloog met archeologe Hanneke van Engeldorp Gastelaars. (Foto: Lysette Verwegen)
Burgemeester Patrick van Domurg in een andere rol: als amateur-archeoloog met archeologe Hanneke van Engeldorp Gastelaars. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: )

Burgemeester spit in de geschiedenis

  •   keer gelezen

IJsselstein - Voordat binnenkort de eerste heipalen voor de nieuwbouw aan de Schuttersgracht de grond ingaan, is het bouwterrein de afgelopen weken archeologisch onderzocht. Een buitenkans voor burgemeester en amateur-archeoloog Patrick van Domburg.


Samen met archeoloog Hanneke van Engeldorp Gastelaars van ADC ArcheoProjecten stond Van Domburg ook vorige week weer een spaarzaam vrij uurtje in de klei. “We hebben delen vlechtwerk van wilgentenen gevonden; misschien restanten van erfafscheidingen en funderingsonderdelen. Dat wordt nog onderzocht.”

Ook zijn talrijke resten van beer- en waterputten uit de 15e- tot en met de 19e-eeuw aangetroffen. “Met daarin glaswerk en scherven aardewerk van potten en pannen, maar ook een metalen bakje met twee ringen. We hebben nog geen idee of het sieraden zijn of onderdelen van kleding. Er is ook nog een klein goudkleurig object gevonden en iets wat op een kanonskogel lijkt. ‘’Dat past in de geschiedenis van de stad, want IJsselstein is driemaal stevig belegerd geweest.” Zelfs grote stenen zijn belangrijk. “Het kunnen stenen uit de oude stadsmuur zijn die in 1860 is afgebroken.”

Alle vondsten zijn in gefotografeerd en opgetekend.” Hij vindt het gaaf om mee te helpen. “Mooi om te zien dat de sporen uit het verleden zichtbaar worden. Met misschien na afloop een lezing.”

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten