Van links naar rechts: Otto Beaujon, Han Bovens, Franka Melis en Arnoud Molenaar. (Foto: Bert van der Horst)
Van links naar rechts: Otto Beaujon, Han Bovens, Franka Melis en Arnoud Molenaar. (Foto: Bert van der Horst)

Derde editie Oudewaters dictee bijzonder Oudewaters

Algemeen 300 keer gelezen

Oudewater - Voor de derde keer op rij werd door de Rotaryclub Oudewater een dictee georganiseerd waarbij de opbrengst ten goede komt aan het verbeteren van taalvaardigheid. Het dictee zelf, geschreven door een van de redacteuren van de IJsselbode, Otto Beaujon, handelde over de verschillende takken van industrie die voor de Oudewaterse bevolking voor werk, en dus voor inkomen zorgde. Touw, koeken en baggermolens, maar ook wasserijen en sigaren kwamen ter sprake.

Het was een mooie vertelling, die Otto Beaujon, over de 19e eeuw in Oudewater, ook wel de IJzeren Eeuw genoemd, aan de deelnemers voorlas. Touwfabriek G. Van der Lee, Machinefabriek De Hollandsche IJssel en de olieslagerij van Verloop kwamen in het verhaal ter sprake, samen met de onlosmakelijk ook aan Oudewater verbonden Herman de Man. Het verhaal sloot af met de vondst in het riool die het rijkelijk gebruik van allerlei soorten drugs in Oudewater zou aantonen. Het was een lastig dictee, maar niet extreem moeilijk en zeker wel een helder verhaal. Daarin zet de Rotaryclub de traditie voort met het voorschotelen van een verhaal dat afgestemd is op Oudewater – voorgangers gingen over ‘750 jaar stadrechten’ en de komst van vluchtelingen – en waarvan de opbrengst bedoeld is om de taalvaardigheid in Oudewater te bevorderen: het Taalhuis, taalhulp aan vluchtelingen en deze keer voor de basisschoolleerlingen.

Voorzitter van de Rotary Oudewater, Arnoud Molenaar, spreekstalmeester Piet Smits en vele andere vrijwilligers onder wie Sigrid Hooftman (Rotary) deden het goed; prima georganiseerd en toch luchtig. Na het dictee, dat wederom op uitstekende wijze werd voorgelezen door Marga Smits, volgde een gezamenlijk nakijken, waarna de jury onder voorzitterschap van Han Bovens de puntjes op de i controleerde.
Een aardig detail was dat in eerst getoonde dia wel een heel opmerkelijke fout stond (’Deze avond word mogelijk gemaakt door …’) en dat juist op zo’n dicteeavond.

Wat cijfers op een rij. Het aantal deelnemers was 24 die gezamenlijk 721 fouten maakten. Het gemiddeld aantal fouten was dus 30. In de buitencategorie (’dicteetijgers’) won Jeroen van Heemskerck Düker met slechts 12 fouten en in de categorie ‘Oudewaternaren’ werd Annemieke Bos 3e (19 fout), Koos Splinter 2e (17 fout) en Franka Melis 1e (16 fout). Allen kregen een lekker flesje wijn, een oorkonde en de eersten in beide categorieën de dichtbundel Indigoblauwe boomdruppels van de Oudewaterse dichter Huub van Doorn.

Voor de Oudewaterse scholen leverde deze avond een mooi bedrag op; de totale opbrengst bedroeg 370 euro.

Van links naar rechts: Otto Beaujon, Han Bovens, Franka Melis en Arnoud Molenaar. (Foto: Bert van der Horst)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE gisteren
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50
• Er kon ook volop geknutseld, getekend, gekleurd en geschilderd worden.
IJsselveld-Oost viert zijn buurtfeest Nieuws 22 apr, 16:25
• De ondertekening van de overeenkomst.
Onderwijsbegeleiding voor álle kinderen met Fit4talent in Bibliotheek IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:20
Afbeelding
Op & Top Vrouw bij Sisters Event in Dorpshuis Benschop Nieuws 22 apr, 14:18