Foto: Lysette Verwegen
Foto: Lysette Verwegen

Zeven IJsselsteiners Koninklijk onderscheiden

Algemeen 94 keer gelezen

IJsselstein - Burgemeester Van Domburg is er trots op dat ter gelegenheid van Lintjesregen 2017 zeven inwoners Koninklijk worden onderscheiden. IJsselsteiners die zich op een bijzondere manier en vooral al vele jaren hebben ingezet. De verdiensten liggen op maatschappelijk, sport, kerkelijk en cultureel terrein.

Onderstaande inwoners ontvingen hun Koninklijke onderscheiding op woensdagmorgen 26 april in de Promenadezaal van restaurant Marnemoende aan de Noord IJsseldijk.
De heer R.C. van der Brugge, Lid in de Orde van Oranje Nassau
De heer W. van Doorn, Lid in de Orde van Oranje Nassau
De heer G.J.F.A. van den Hoven, Lid in de Orde van Oranje Nassau
De heer L.A.M. van Kippersluis, Ridder  in de Orde van Oranje Nassau
Mevrouw A.E. Oosterbroek – Arts, Lid in de Orde van Oranje Nassau
De heer J.G. Sloof, Ridder in de Orde van Oranje Nassau

De heer A. Imhof is benoemd als Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij ontvangt zijn Koninklijke onderscheiding in Utrecht uit handen van burgemeester Van Zanen.


Hun verdiensten:

De heer Van der Brugge
Ruim 25 jaar vrijwilliger bij Voetbalvereniging  IJsselstein (VVIJ): meer dan 10 jaar penningmeester, verzorgen van de ledenadministratie, opzetten van een kledingplan, begeleider van jeugdelftallen, teammanager van het eerste elftal, organiseren van de festiviteiten rond het 75-jarige bestaan van VVIJ en ook nog even waarnemend voorzitter toen er even niemand beschikbaar was.
De heer Van der Brugge is mede-initiatiefnemer van de oprichting van een onafhankelijke stichting naast VVIJ, de ‘Stichting Sportondersteuning VVIJ’. In eigen beheer en onder verantwoordelijkheid van de stichting zijn kunstgrasvelden gerealiseerd om in de behoefte van trainings- en wedstrijdvelden te voorzien, met name voor de jeugd. De heer Van der Brugge heeft in zijn rol als penningmeester de financiële structuur uitgedacht, de benodigde bankfinanciering met de noodzakelijke borgstellingen van de gemeente IJsselstein en de Stichting waarborgfonds Sport verworven.
Ook is decorandus sinds 2013 penningmeester van Theatergroep De Schakel. Hij heeft de sponsorcommissie opgezet en is de animator voor matineevoorstellingen van De Schakel speciaal voor senioren.

De heer Van Doorn
Een betrokken inwoner die jarenlang de IJsselsteinse samenleving ondersteunt met tal van vrijwilligerswerk. In 1967 wordt hij jeugdleider en lid van het jeugdbestuur bij VVIJ. Van 1978 tot 1988 lid van de oudercommissie van school zonen. 
Sinds 1982 is de heer Van Doorn lid van de kantinecommissie bij korfbalvereniging Fortissimo. Zeker na zijn pensionering en sinds de nieuwbouw van een eigen sporthal voor de vereniging is hij bijna dagelijks te vinden in het clubhuis. Hij is er als een huisvader aanwezig. Hij doet de inkoop, verricht onderhoud klusjes, baronderhoud en kleine schoonmaak werkzaamheden. Hij regelt en draait vele bardiensten tijdens trainingsavonden, competitieweekenden en verhuur van het clubhuis voor feestjes en partijen. Hij organiseert kaartavonden om de onderlinge band tussen de leden te verstevigen. Ook is hij vaak tijdens weekenden als veld/zaalcommissaris op de club aanwezig.
Ook bij de RK Nicolaasparochie is hij een graag geziene vrijwilliger. Hij woont bijna naast de mooie Nicolaas Basiliek van IJsselstein. Als sleutelbeheerder is hij altijd bereid met mensen mee te lopen naar de kerk om de deur te openen.
Hij is hulpkoster tijdens vieringen in het weekend en gelegenheden zoals doop, trouwen of uitvaarten. Hij beheert het magazijn in het parochiecentrum en doet hiervoor de benodigde inkopen. Voor het ondersteunen van het restauratiefonds van de basiliek, organiseert hij rommelmarkten, verkoopt speculaas, verzorgt rondleidingen in de kerk met beklimming van de gewelven.
Ook is hij de grote animator van de carnavalsmis.
Daarnaast is er nog tijd voor vrijwiligerswerk als chauffeur op de Zender Express en organiseert hij als lid van het IJsselsteins Zeemanskoor geheel op eigen houtje een benefietconcert om een deelnemer aan de fietstocht Alp d’Huez tegen kankerbestrijding te sponsoren.

De heer Van den Hoven
De heer Van den Hoven heeft met inzet van zijn zakelijk- en rotary  netwerk jarenlang sponsoring van tal van IJsselsteinse activiteiten mogelijk gemaakt. Sinds 1983 is hij lid van de Rotaryclub Vianen-Vreeswijk. Sinds die tijd vervult hij in deze club meerdere functies, zowel in de club als op districtsniveau. In 2004 werd hij gevraagd als voorzitter van de Stichting Yselvaert. Men zag in hem een man van daden, en zo is het grotendeels aan zijn daadkracht te danken dat de stichting in 2015 een botenberging in gebruik mocht nemen in de vestinggracht. Een beschutte plek waar de boten droog liggen en waar klein onderhoud aan de boten verricht kan worden. 
De heer Van den Hoven is secretaris/penningmeester van de Stichting Vrienden van het Cals. Een belangrijke activiteit van deze stichting is jongeren enthousiast te maken en te houden voor een technisch beroep. Om de jongeren het échte gevoel te geven en de praktijk én het onderwijs op elkaar te laten aansluiten mochten leerlingen van het Cals de botenberging bouwen. 
IJsselstein heeft een unieke situatie in de samenwerking van de Stichting Leergeld met het Jeugd Cultuur Fonds en het Jeugd Sport Fonds. Eén contactpersoon voor een gezin, die in de breedte kijkt waar een kind mee geholpen kan worden. De heer Van de Hoven is de penningmeester en verantwoordelijk voor de administratie en de juiste verrekening uit de diverse budgetten. 
Niet genoemd zijn inzet voor de Hockeyclub IJsselstein;  het Jumelagecomité IJsselstein-Strakonice; Stichting Welzijn Ouderen IJsselstein; Cultureel Platform IJsselstein; Vrienden van ZOMO en de Stichting Utrechtse Molen.

De heer Imhof
De heer Imhof zet zich al 36 jaar in voor een betere samenleving en voor veiligheid voor de bewoners van de stad Utrecht. Naast zijn bijdrage aan reguliere inzetten in de wijk voor toezicht, evenementen, voetbal, acties, vuurwerk, avondvierdaagse etc. etc. heeft decorandus vanuit zijn rol als (vrijwillig) leidinggevende van het team vrijwillige politie District Stad Utrecht nog vele coördinerende taken. Hij is verantwoordelijk voor het contact met de teams in het district en doet de planning; organiseert trainingen, periodieke werkoverleggen en coördineert inzetten zowel binnen als buiten het district alsmede buiten de eenheid.


De heer Van Kippersluis
Vanaf 1982 tot aan de fusie eind jaren negentig is de heer Van Kippersluis in meerdere bestuursfuncties actief voor het bejaardentehuis Huize Mariënstein. Direct nadat Mariënstein, De Schutse en verpleeghuis Isselwaerde zijn samen gegaan in de Stichting Ouderenzorg Lopik IJsselstein (afgekort SOLIJ) richt hij de stichting A&C van Kippersluis op. Deze stichting heeft als doel in Mariënstein en de Hoge Camp (aanleunwoningen) de geestelijke verzorging en de kapel van de nodige middelen te voorzien en voorts gelden ter beschikking te stellen om activiteiten voor de bewoners te organiseren. De heer Van Kippersluis is direct vanaf de aanvang tot aan de dag van vandaag de voorzitter en stuwende kracht van deze stichting.  
Vanwege zijn juridische kennis wordt de heer Van Kippersluis gevraagd plaats te nemen in de klachtencommissies van de Stichting Thuiszorg Eemland, nu Beweging 3.0; Stichting Vitras en GGD regio Utrecht. Meer dan 25 jaar zet hij zich hiervoor in en vaak komt het mede door zijn bijzondere inlevingsvermogen niet alleen tot een rechtvaardige uitspraak, maar biedt de uitspraak ook weer mogelijkheden de weg naar verdere dienstverlening en samenwerking weer te openen. 
Het geloof speelt een belangrijke rol in zijn leven. In 2008 wordt hij de voorzitter van de werkgroep Jura, die de Parochieraad adviseerde over alle juridische zaken waarmee de nieuw op te richten Rooms Katholieke parochie van de Heilige Drie-eenheid mee te maken zou krijgen.
Ook aanvaardt hij in 2011 de functie van voorzitter van de parochiële Caritas Heilige Drie-eenheid.
De heer Van Kippersluis is mede-initiatiefnemer en voorzitter van de oprichting van een onafhankelijke stichting, naast Voetbalvereniging IJsselstein, de ‘Stichting Sportondersteuning VVIJ’. In eigen beheer en onder verantwoordelijkheid van de stichting zijn kunstgrasvelden gerealiseerd om in de behoefte van trainings- en wedstrijdvelden te voorzien, met name voor de jeugd. 
Niet genoemd is zijn inzet voor de plaatselijke afdeling van het CDA; Stadsmuseum IJsselstein; stichting Oud KPJ; Nederlandse Vereniging voor Ondernemers in de Bouw. 

Mevrouw Oosterbroek-Arts
Mevrouw Oosterbroek-Arts is sinds haar kinderen in 1998 lid werden van de IJsselsteinse Tennisclub Groenvliet betrokken bij jeugdactiviteiten. Al snel treedt zij toe tot de Jeugdcommissie. Van 2002 tot 2008 is zij voorzitter van deze commissie en zat uit dien hoofde ook in het Algemeen bestuur van de vereniging. Momenteel is zij vanuit de Jeugdcommissie gedelegeerd in de Technische Commissie waarin zij meepraat over de vooruitgang van het tennisniveau van de kinderen en bepaalt samen met de trainers de indeling van de jeugdteams voor de competitie. Naast alle voorbereidingen (o.a. speelschema’s maken) voor de jeugdcompetitie is decoranda tijdens de wedstrijddagen (in het voorjaar acht weken en in het najaar acht weken) alle woensdag- en vrijdagmiddagen, zaterdag- en zondagochtenden op het tennispark aanwezig voor begeleiding.
Daarnaast besteedt zij aandacht aan de kinderen die geen competitie spelen. Voor deze kinderen organiseert zij uitwisselingen met andere verenigingen en toss-momenten op de woensdagmiddag. 
En wie de jeugd heeft, heeft de toekomst dus worden er niet tennisgerelateerde activiteiten georganiseerd om de kinderen niet alleen een onderlinge band te laten opbouwen maar ook het ‘clubgevoel’ bij te brengen.
Ook is zij lid van de kantinecommissie; verzorgt de inkoop en is zij belast met de schoonmaak van keuken en clubhuis. 
Begin jaren ‘90 werd mevrouw Oosterhuis lid van GroenLinks. Sindsdien is ze binnen de partij op diverse manieren actief geweest. Van 1997 tot 2001 als fractiesecretaris van de raadsfractie. In 2004 trad ze toe tot het bestuur van GroenLinks. Tot 2015 had zij zitting in het bestuur. Van 2004 tot 2010 algemeen bestuurslid en van 2010 tot 2015 voorzitter. Recentelijk, april 2017, is mevrouw Oosterbroek gemeenteraadslid voor GroenLinks.

De heer Sloof
De Vrije Evangelische Gemeente Utrecht vestigt zich in 1993 in het centrum van Utrecht. In 1996 is de kerkelijke gemeente samengegaan met de Vrije Evangelische Gemeente in Overvecht. De heer Sloof heeft een grote bijdrage geleverd aan de totstandkoming van deze fusie. Sindsdien heeft hij het secretariaat van de kerkelijke gemeente gevoerd. Daarnaast levert hij de nodige hand- en spandiensten, bijvoorbeeld bij het vervoer van senioren naar de kerkdienst, het organiseren van het jaarlijks uitstapje en bij de productie van het gemeenteblad. 
Sinds 2002 zet de heer Sloof zich in de Vrije Evangelische Gemeenten in Nederland, verenigd in een Bond met ongeveer 9000 leden, doopleden en vrienden. Van 2002 tot 2007 is de heer Sloof lid van het Comité, het Dagelijks bestuur van de Bond. In de deelorganisaties, de Stichting 1976, is de heer Sloof van 2002 tot 2012 secretaris en sinds 2014 voorzitter. Ook is hij vanaf 2002 webmaster van de landelijke website. Na een reorganisatie van de Bond in 2006 is hij tot op heden ook lid van de portefeuille Gemeentezaken.
Sinds oktober 2008 is decorandus als vrijwilliger chauffeur op de Buurtbus lijn 505. 
Ook is de heer Sloof in de jaren 2012 tot 2015 betrokken als vrijwilliger bij de Vakantieweek van de Helpende Hand. De Helpende Hand organiseerde vakantieweken voor mensen die niet of moeilijk op vakantie konden door bijvoorbeeld financiën of handicap (zowel geestelijk als lichamelijk). 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Een zonnige Lentemarkt in Montfoort.
Zonnig shoppen op Montfoortse lentemarkt Nieuws gisteren
Afbeelding
Zomers dagje de boer op langs agrarische bedrijven Nieuws gisteren
• Een lange rij mensen neemt afscheid van Marcel Peters.
Afscheid van Marcel met mix van gevoelens Nieuws gisteren
• Een afscheidsfeestje in de IJsselhal.
Vives wint zijn laatste duel in de Topdivisie Sport 15 apr, 10:36
Afbeelding
Voortgang badmintoncompetitie BC Apollo Sport 15 apr, 09:13
Afbeelding
Montfoort SV'19 op degradatieplek, koploper VVIJ morst punten en ander voetbal Sport 15 apr, 09:07
• Auto beschadigd, inzittenden ongedeerd.
Auto met jonge kinderen in sloot bij Lopik 112 14 apr, 10:54
Afbeelding
Geslaagde Meet & Greet over recreatie, toerisme en streekproducten Nieuws 13 apr, 09:00