Nico Beekman, geflankeerd door zijn kleinzoon en zoon Marijn, met Hans Pillen en Bart Rietveld streken de - verbleekte -
 IJsselsteinse vlag om plaats te maken voor de Nederlands driekleur. (Foto: Lysette Verwegen)
Nico Beekman, geflankeerd door zijn kleinzoon en zoon Marijn, met Hans Pillen en Bart Rietveld streken de - verbleekte - IJsselsteinse vlag om plaats te maken voor de Nederlands driekleur. (Foto: Lysette Verwegen)

Dankzij het vlaggengilde wappert weer de driekleur op de kerktoren

Algemeen 162 keer gelezen

IJsselstein - Voor het eerst sinds 2009 wapperde vorige week de Nederlandse vlag weer op de toren van de Sint-Nicolaaskerk en is een IJsselsteins Vlaggengilde verantwoordelijk voor het hijsen en strijken van de vlag.

‘Kijk eens naar boven’, roepen de mannen trots, als ze aan het begin van Koningsdag de 45 meter hoge torenklim en afdaling achter de rug hebben en ze de vaderlandse driekleur – met wimpel – hebben gehesen. ‘Wow, mooi’, reageert een voorbijganger.  ”We zijn vanaf Oudenrijn te zien”, weet Bart Rietveld, voorzitter van de Historische Kring (HKIJ) en lid van het Vlaggengilde.

Voor medeleden Nico Beekman en zoon Marijn was het hijsen van de vlag op ‘hun’ kerk ook een emotioneel moment: “Hier kan niets tegenop! Een vlag op de mooiste toren van Nederland.” HKIJ vice-voorzitter Hans Pillen, maakte de klim mee en is trots. “Een vlag is toch iets dat samenbindt”, vindt hij. “Voor deze gelegenheid heb ik mijn hoogtevrees getrotseerd.”

Burgemeester Van Domburg maakte zich sinds zijn aantreden sterk voor het herstellen van de vlagtraditie op de kerk aan het Kronenburgplantsoen. Met resultaat, want eind september vorig jaar ging de IJsselsteinse vlag in top. In verband met de arbo-wetgeving was het vanaf 2009 niet meer mogelijk de vlag te hijsen op de toren en werd er alleen voor het stadhuis op de Overtoom gevlagd. “Met het herstel van de laatste trapdelen, het vastleggen van procedures en aansprakelijkheid en het instellen van het Vlaggengilde is de weg naar de top weer vrij”, aldus Rietveld. “Nu de Nicolaasbasiliek nog…”

De mannen hebben wel geoefend. “Er zijn twee man nodig om de vlag te hijsen: een om de vlag aan te geven vanuit het luik in de kroon en vervolgens samen te hijsen.” Een secuur werk. “De touwen mogen niet door elkaar komen of van de katrol aflopen, want dan moet er een kostbare kraan ingehuurd worden.” De mannen houden ook de windkracht in de gaten. “Bij windkracht zeven strijken we de vlag, want dan is het boven windkracht tien en kunnen vlag en mast kapot waaien.”

Volgens het protocol wordt gevlagd op vier koninklijke verjaardagen, Koningsdag, 4 en 5 mei, Veteranendag, 17 augustus en op instructies van de gemeente. De IJsselsteinse vlag wordt gehesen bij grote lokale activiteiten.

Het vlaggengilde bestaat uit: molenaar Maarten Dolman en zijn zonen Karel en William Dolman, koster van de kerk Nico Beekman en zoon Marijn, HKIJ-voorzitter Bart Rietveld, René en Julian van Os, Johan Oskam, Peter van Holten en Marcel Berkien.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Provincie Utrecht werkt als aandeelhouder mee aan oplossingen overvol elektriciteitsnet Nieuws gisteren
Afbeelding
Werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein zoekt trainers Nieuws 28 mrt, 07:09
Afbeelding
Jong en oud hebben veel plezier met het maken van paasstukjes Nieuws 27 mrt, 18:17
Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 27 mrt, 16:41
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10