Model én topsporter Elke van Achterberg staat zaterdag 6 mei in de live uitzending van de Mis(s) Verkiezing van SBS6. ''Mensen met een handicap zijn niet zielig!'' (Foto: Pepijn van Achterberg)
Model én topsporter Elke van Achterberg staat zaterdag 6 mei in de live uitzending van de Mis(s) Verkiezing van SBS6. ''Mensen met een handicap zijn niet zielig!'' (Foto: Pepijn van Achterberg)

IJsselsteinse Elke zaterdag in finale Mis(s) Verkiezing

Algemeen 96 keer gelezen

IJsselstein - De 17-jarige IJsselsteinse Elke van Achterberg staat zaterdag 6 mei in de live uitzending van de Mis(s) Verkiezing met een handicap van SBS6. En ze heeft de stemmen nodig van heel IJsselstein en omgeving om te winnen.

Samen met ruim 150 andere vrouwen reageerde Elke op de oproep van Lucille Werner om zich aan melden. Zij hoopt tot Mis(s) Nederland gekroond te gaan worden door minister-president Mark Rutte. Een jaar lang is ze in dat geval ambassadrice van de Lucille Werner Foundation ‘’Ik wil zoveel mogelijk mensen laten zien dat mensen met een handicap niet anders of eng zijn en dat we niet anders behandeld hoeven te worden. Wij zijn niet zielig!’’

Elke, inmiddels ook bekend als internationaal rolstoelschermster, kwam bij het maken van een koprol vijf jaar geleden verkeerd terecht en liep een twijgbreukje op in haar grote teen. Van daaruit kreeg ze 24 uur per dag extreme zenuwpijn. Elke werd gediagnosticeerd met het Complex Regionaal Pijnsyndroom, ook wel posttraumatische dystrofie. Na anderhalf jaar lopen op krukken kwam ze in een rolstoel terecht. Ze werd vanaf dat moment gepest op school. “Mensen dachten dat ik mij aanstelde. Jongeren op school sloegen op mijn been omdat ze niet geloofden dat ik pijn had.”

Ruim twee jaar geleden, op haar 14de, vroeg Elke de artsen haar linker onderbeen te amputeren. “Het kon eigenlijk niet erger worden. De amputatie had succes. De zenuwpijn is verdwenen.” Na acht weken zette Elke haar eerste stappen met prothese. Nu kon ze rennen, fietsen en zelfs schaatsen.

Door het rolstoelschermen ontdekte ze dat zij zich beter kon richten op wat zij wel kon, in plaats van niet en overwon een depressie. Inmiddels veroverde Elke zes keer brons op de WK Jeugd en onlangs eindigde zij als 10e op de EK Senioren. Haar doel is zich te kwalificeren voor de Paralympische spelen in Tokio 2020.

Haar deelname aan de Mis(s) Verkiezing komt niet uit de lucht vallen. Zo liep ze al als model over de catwalk van de Fashion Week Amsterdam. In de afgelopen maanden was ze model in de campagne van een groot Nederlands warenhuis en een groot automerk. Elke hoopt op een modellenbureau dat niet alleen vanwege haar been met haar in zee wil. “Het reclamebureau van de autocampagne koos mijn foto uit 1.500 foto’s in een fotodatabank. Het was een foto van alleen mijn gezicht. Ze wisten niet eens dat ik een been mistte. Dat zagen ze pas op google, en zo hoort het.”

Stemmen

Stemmen kan nu al en tijdens de live-uitzending op zaterdag 6 mei om 20.30 uur op SBS6. SMS ELKE naar 4600. Alle info daarover staat op www.misverkiezing.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50