De nieuwe SP-wethouder Chris Baerveldt is net begonnen en leest zich in: ook in de historie van de stad. 'IJsselsteinse inburgering.' (Foto: Lysette Verwegen)
De nieuwe SP-wethouder Chris Baerveldt is net begonnen en leest zich in: ook in de historie van de stad. 'IJsselsteinse inburgering.' (Foto: Lysette Verwegen)

Even voorstellen: IJsselsteins SP-wethouder Chris Baerveldt

Algemeen 181 keer gelezen

IJsselstein - SP-wethouder Chris Baerveldt (63) maakt sinds begin april het IJsselsteins college compleet. Hij is bijna fulltime bezig met zijn wethouderschap en ‘IJsselsteinse inburgering’, terwijl hij tot september als socioloog nog een dag per week zijn werk aan de Utrechtse universiteit afbouwt. .

Het wethouderschap bevalt hem nu al prima. “Als wethouder kan ik doen wat ik op de universiteit miste: organiseren en structuren opzetten. De universiteit is formeel en een wereld op zich, terwijl ik als socioloog de wereld wil begrijpen om te veranderen en te verbeteren.” Het mooiste aan het wethouderschap: “Het gaat over de stad én de mensen die er wonen. Voor hen kan ik als wethouder echt iets betekenen. Daarom ben ik blij met mijn portefeuille met onder meer Wmo, opvang van statushouders, wijkgericht werken en IJsselveld-Oost.”
Hij denkt daarbij ook aan de thuiszorg, een van de SP-speerpunten in zijn portefeuille. Toch komt zijn universiteitservaring daar goed bij van pas: “Ik wilde mijn studenten leren kijken vanuit de praktijk, vanuit de mens en niet vanuit de instanties. Mensen willen een snelle reactie, hulp, eenduidige en duidelijke antwoorden. In IJsselstein worden al goede pogingen gedaan om zo aan te pakken en instanties werken samen, kijk naar het Sociaal- en Jeugdteam die goed bezig zijn. Maar uiteraard kan het altijd beter. Verder kijken dan je eigen visie en bureau.”

Van IJsselstein weet Baerveldt nog niet veel. “Jaren geleden fietste ik wel eens langs IJsselstein naar Schoonhoven. Het nieuwe stadhuis stond er nog niet. Toen ik hier weer voor het eerst kwam herkende ik niets.” Maar hij is het flink aan het inhalen en verdiept zich in de mensen en de historie. “Ik heb Koningsdag meegemaakt, inclusief de polonaise, en al een historische rondleiding gehad. Van een vriend kreeg ik de achtste druk – ‘honderd jaar oud’ – van Fulco de minstreel; om me in te lezen”, lacht hij. “En ik heb ook al met mijn partner Els door de stad gewandeld.” Hij voelt zich thuis, net als in het Utrechtse Lunetten waar hij woont. “Dat is een beetje een ‘dorp’ in Utrecht. Net als in IJsselstein met een gemengde bevolking van actieve en open mensen die je in verschillende rollen steeds weer tegenkomt. Daar hou ik van.”

Baerveldt is socioloog en docent aan de Universiteit Utrecht. Hij woont met partner Els in Utrecht. In 2008-2009 zat hij voor de SP in de Utrechtse raad. Over lokale politiek: “Samenwerking is minder ideologisch. Ik zou niet in de Tweede Kamer willen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 23 uur geleden
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport gisteren
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37
Afbeelding
Donaties maken AED op scoutingclubgebouw in IJsselstein mogelijk Nieuws 17 apr, 11:17
Afbeelding
PvdA IJsselstein wil een solidariteitsfonds voor basisscholen Nieuws 17 apr, 10:13