Gadisja Kajdouh, Anastasia van der Lugt, Jacqueline Koster en Welmoed Osinga tekenden met Brecht van Schendel de overeenkomst voor de IJsselsteinse locatie. (Foto: Lysette Verwegen)
Gadisja Kajdouh, Anastasia van der Lugt, Jacqueline Koster en Welmoed Osinga tekenden met Brecht van Schendel de overeenkomst voor de IJsselsteinse locatie. (Foto: Lysette Verwegen)

Petje af leert kinderen werken aan hun toekomstdromen

Algemeen 172 keer gelezen

IJsselstein - Vanaf 1 januari 2018 start in IJsselstein een Petje af-locatie als pilot voor de andere Lekstroomgemeenten. De Weekendschool Stichting Petje af Nederland wil kinderen van 10 tot en met 14 jaar helpen en stimuleren om hun talenten te verkennen.

Een Petje af-jaar bestaat uit 28 zondagen, verdeeld over zeven blokken van vier weken, waarin verschillende beroepen aan bod komen en praktijkervaring en de ontmoeting met gastdocenten – van 18 tot 80 jaar – centraal staat. “De kinderen komen in aanraking met nieuwe ervaringen, verfrissende ideeën en inspirerende rolmodellen. Geen schoolboeken: Petje af opent deuren die voor veel kinderen anders gesloten blijven”, vertelt Brecht van Schendel. “Wij zijn er speciaal voor kinderen die buiten de boot dreigen te vallen vanuit achterstandsituaties. Wij zijn er van overtuigd dat de plek waar een wieg heeft gestaan nooit de toekomstkansen mag bepalen. Te veel kinderen groeien op met de gedachte ‘Ik hoor er niet bij’ of weten niet wat ze kunnen. Petje af wil de kinderen laten werken aan hun toekomstdromen.”

Dat is ook het ideaal van de IJsselsteinse initiatiefnemers Gadisja Kajdou, Anastasie van der Lugt, Jacqueline Koster en Welmoed Osinga: vrijwilligers die vanuit hun beroep ervaring hebben met kinderen, opvoeding en onderwijs. “Ieder kind verdient een goede introductie in de wereld “, vertelt Welmoed. “Dat verbreedt de mogelijkheden. Wij werken aan het zelfbeeld van de kinderen en willen ze meegeven dat de wereld aan hun voeten ligt”, vult Gadisja aan.
“Waar onderwijs en ouders niet kunnen voorzien in bepaalde ontwikkelingen, kan Petje af dat wel”, vindt Jacqueline. “Kinderen van 10 tot en met 14 zijn kwetsbaar en bezig hun identiteit te ontwikkelen.”
De achterstandssituaties draaien niet alleen om financiën, maar ook om sociale of emotionele ontwikkelingen, cultuurverschillen of gezinssituatie. “Denk bijvoorbeeld aan eenoudergezinnen waar de ouder door werk soms gewoon geen tijd heeft, waardoor het kind kansen mist”, aldus Anastasia.

Petje af startte tien jaar geleden. “We horen van leerkrachten dat ze het verschil na een jaar Petje af zien. Bijvoorbeeld in kringgesprekken, waar kinderen eerst niet veel vertelden, maar nu honderduit praten over hun belevenissen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 gisteren
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37