Eigenaren Lou en Marijke Rijneveld van De Wielewaal met burgemeester Lokker en de wethouders Spelt en Van Everdingen. (Foto: gemeente Lopik)
Eigenaren Lou en Marijke Rijneveld van De Wielewaal met burgemeester Lokker en de wethouders Spelt en Van Everdingen. (Foto: gemeente Lopik) Foto: gemeente Lopik

Natuurmuseum De Wielewaal brengt rijke natuur in beeld

Algemeen 704 keer gelezen

Willige langerak / Lopik - Natuurmuseum De Wielewaal in Willige Langerak brengt de rijke en gevarieerde natuur van het Groene Hart in beeld. Naast het museum is er op het erf ook een klompenwinkel met producten in het assortiment die niet overal meer te verkrijgen zijn. Het Lopikse college van B&W wilde het wel eens zien en ging er op bedrijfsbezoek.

Lou en Marijke Rijneveld begonnen het natuurmuseum in 1988 op de voormalige boerderij aan de Tiendweg 26. Muurschilderingen brengen de opgezette vogels en andere dieren terug in hun omgeving. Burgemeester Lokker: “Lopik is trots op deze inspirerende locatie waar de passie voor natuur en landschap niet alleen zichtbaar, maar ook voelbaar is.”
Bijna alle opgezette dieren en vogels in het museum zijn slachtoffer van het verkeer. De vogels en andere dieren - met allemaal hun eigen verhaal - kunnen worden bewonderd in drie verschillende expositieruimtes die met elkaar één geheel vormen. De muurschilderingen van de polder van Willige Langerak, de Middelste Molen van Cabauw en oude dorpskernen maken het museum uniek.
De inspirerende ruimtes bieden ook mogelijkheden voor vergaderingen, bijeenkomsten, kinderfeestjes en wilgenteencursussen.
De tuin is natuurvriendelijk ingericht met hoogstamfruitboomgaarden, griendjes en een ecologisch ingerichte poel. Sfeervol en uitermate geschikt voor een bruidsreportage. Zowel het museum als de tuin geven een prachtig beeld van de natuur in het Groene Hart en zijn cultuurhistorie.
Het museum dankt zijn naam aan de wiel die tussen de Tiendweg en de Lekdijk ligt en bij het museum hoort. Een wiel is een plas die na een dijkdoorbraak is ontstaan. In Willige Langerak werd deze wiel ook wel ‘waal’ genoemd. Rond een wiel groeien vaak populieren en wilgen, en dat zijn weer de lievelingsbomen van de wielewaal. Ook veel andere vogels voelen zich er thuis.
Niet de grootte van de collectie is voor Natuurmuseum De Wielewaal de drijfveer, maar het bewust maken van de unieke natuur om ons heen. De afgelopen jaren hebben Lou en Marijke Rijneveld dan ook al vele Lopikse schoolkinderen voor een excursie mogen ontvangen.

Het natuurmuseum is deze zomer geopend tot en met dinsdag 31 oktober. Openingstijden: dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur; in de vakantieperiode ook op maandagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Alle informatie: www.museumdewielewaal.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 gisteren
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37