De leerlingenraad van De Baanbreker trakteert op zelfgebakken cupcakes met regenboogversiering ter gelegenheid van Coming Out Dag. (Foto: Lysette Verwegen)
De leerlingenraad van De Baanbreker trakteert op zelfgebakken cupcakes met regenboogversiering ter gelegenheid van Coming Out Dag. (Foto: Lysette Verwegen) Foto: Lysette Verwegen

De Baanbreker haalde alles uit de kast voor Coming Out Day

Algemeen 262 keer gelezen

De regenboogvlag werd gehesen. De leerlingenraad zorgde voor een regenboogtaart en bakte meer dan honderd cupcakes met regenboogversiering. Vertegenwoordigers van het COC waren uitgenodigd om gastlessen te geven.

IJSSELSTEIN - Leerlingen van de Baanbreker haalden woensdag voor Coming Out Dag alles uit de kast. “Ik ben zo trots op mijn leerlingen”, vertelt directeur Frank Cok. Met reden, want seksualiteit is geen makkelijk gespreksonderwerp. En als lesbienne, homo, biseksueel of transgender uitkomen voor je seksuele voorkeur is nog moeilijker. Gastdocenten Pauline en Michaël van het COC gaven uitgebreide voorlichting aan kleine groepjes leerlingen.
Coming Out Dag is wel bekend: ‘Voor homo’s en lesbi’s’. En: ‘Uit de kast komen’. Aan de hand van de ervaringsverhalen van Pauline (44), getrouwd met een vrouw en moeder van twee kinderen, en Michaël (29) die fotograaf is en bijna een vriend heeft, krijgen de leerlingen meer inzicht. “Toen ik zo oud was als jullie was het best moeilijk om te vertellen”, leidt Pauline haar verhaal in. “Hadden jullie vrienden met mij willen zijn?” De leerlingen reageren spontaan: “Bij meisjes zie je het niet, bij jongens wel.” Dat statement triggert Michaël: “Gedragen alle homo’s zich dan hetzelfde?” Sommigen zeggen te kunnen aanvoelen wie homo is. Dat blijkt anders. “De stereotypes kloppen niet”, weet hij. “Als ik zeg dat ik homo ben verbaast dat veel mensen. Dan zeggen ze: Hè? Jij?” Als proef op de som mogen de leerlingen schatten hoeveel procent van de Nederlanders niet heteroseksueel is. De geschatte 55 procent blijkt slechts 8 procent te zijn. “Ongeveer een op de tien. Dat zouden hier op school 18 leerlingen zijn.” Verbazing alom, want niet veel leerlingen blijken iemand met een andere seksuele voorkeur te kennen. In de niet-westerse culturen al helemaal niet. “In onze cultuur mag het niet. Maar ik denk wel dat het voorkomt”, aldus een van de leerlingen.
En of de leerlingen zelf uit de kast zouden komen? “Ik denk het niet, dan wordt er geroddeld.” De gastdocenten kregen nog tal van vragen te beantwoorden. Of ze hand in hand buiten durven te lopen, hoe je voelt dat je anders bent. Eén intieme vraag wordt niet beantwoord, want dat is niet gepast.

Coming Out Dag vindt sinds 2009 jaarlijks op 11 oktober plaats om de sociale acceptatie van iedereen die lesbisch, homo, biseksueel, transgender of interseksueel is te bevorderen. Het vaste thema: iedereen moet altijd zichzelf kunnen zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lopikse burgemeester De Graaf gaat weer op pad om Koninklijke onderscheidingen uit te reiken Nieuws 18 apr, 13:01
Afbeelding
Lopikse raad behandelt subsidie politieke partijen (nog) niet Nieuws 18 apr, 11:33
Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 apr, 11:30
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37