De drie Hollandse winnaars Jaco de Groot (senioren), Wendy Helmes (dames) en Reinier Overbeek (jongens) op het podium met de Friese toppers Sigrid Bokma (meisjes) en Freark Kramer (junioren). (Foto: Arja Helmes)
De drie Hollandse winnaars Jaco de Groot (senioren), Wendy Helmes (dames) en Reinier Overbeek (jongens) op het podium met de Friese toppers Sigrid Bokma (meisjes) en Freark Kramer (junioren). (Foto: Arja Helmes) (Foto: Arja Helmes)

Hollanders pakken titels in Friesland

  •   keer gelezen

Regio - Gedurende het polsstokverspring-seizoen is er een klein aantal hoogtepunten, waarbij grote titels worden verdeeld. De Nationale Fierljep Manifestatie (NFM) wordt jaarlijks versprongen in It Heidenskip en is hier zeker een voorbeeld van. Met een grote finale met de beste springers van Nederland.


Helaas was de regen zaterdag de grote spelbreker. Daardoor werd de finale op zondag versprongen, maar zonder titelverdediger bij de senioren Erwin Timmerarends (Montfoort), die niet meedeed uit geloofsovertuiging. Dit bood perspectief voor de concurrentie. Thomas van Midden (Vlist) opende direct goed met 19.76 meter. Hiermee bleef hij lange tijd op kop, totdat Ysbrand Galama (It Heidenskip) de wedstrijd echt open brak. Na zijn 20.47 meter gaven alle toppers flink gas. Hannes Scherjon (Noardburgum) was de eerste die hier over heen ging. Na een glijpartij bij de insprong bleef zijn stok mooi stil staan in het water en liet hij zijn beste sprong ooit noteren (20.54 meter). Al snel verbeterde de Hollandse topper Jaco de Groot (Woerden) deze afstand naar 20.77 meter en pakte de titel.

De Hollandse dames Wendy Helmes (IJsselstein) en Dymphie van Rooijen (Harmelen) vochten samen uit wie de titel won. Waar Helmes in haar tweede sprong een mooie 15.77 meter neerzet, gaat Van Rooijen hier direct over heen. Met 15.78 meter is zij slechts 1 centimeter verder dan Helmes. Echter weet Helmes zich in haar derde sprong genoeg te motiveren om deze afstand weer te verbeteren. Met een kampioenschapsrecord van 16.44 meter pakt zij de titel. Akke Talsma wordt derde met 14.73 meter.

Demi Groothedde (Jaarsveld) pakt bij de meisjes een tweede plaats met 13.93 meter. Sigrid Bokma (Hindeloopen) wint hier de wedstrijd met een afstand van 14.31 meter.

Richard van Bemmel (Utrecht) is de smaakmaker in de junioren-categorie. Met 17.57 meter staat hij twee rondes lang bovenaan de tussenstand. In de laatste finaleronde wordt hij toch voorbij gesprongen. Ricardo Faaij (Haastrecht) is de eerste met 17.64 meter. De titel gaat naar Heidenskipper Freark Kramer. De Friese klassementsleider komt in zijn laatste sprong tot 17.77 meter.

De grote winnaar van de dag was de 15-jarige Reinier Overbeek (Benschop). Na een beheerste insprong weet hij de stok mooi stil te klimmen en ferm uit te drukken. Het resultaat is een geweldige 19.81 meter, waarmee hij ruim boven het Nederlands record springt. Voor de concurrentie resteerde de strijd om de tweede plek. Deze is voor de Friese klassementsleider Wietse Nauta (IJlst). Derde wordt Jarich Wijnstra (Tzum) met 17.47 meter.

Komende week hervatten de Hollandse springers de reguliere competitie.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten