Gina Bode kocht op de Duurzame Markt een sieraad gemaakt van oude fietsband. ''Dit is zo creatief! Je voelt het bijna niet, zo licht, en het is zo mooi!
Gina Bode kocht op de Duurzame Markt een sieraad gemaakt van oude fietsband. ''Dit is zo creatief! Je voelt het bijna niet, zo licht, en het is zo mooi!" (Foto: Margreet Nagtegaal) Foto: Margreet Nagtegaal

Duurzame Markt ware bron van inspiratie

Algemeen 255 keer gelezen

Oudewater - -Duurzaamheid heeft vaak met de zon te maken maar tijdens de Duurzame Markt Oudewater liet hij zich zeker van zijn zonnige kant zien. De sfeer was daardoor gemoedelijk en werd door de live muziek van ‘de Jongens van de straat’ alleen maar versterkt.

Er waren zaterdag veel bezoekers die bewust de markt bezochten, maar ook toevallige passanten die zich eveneens lieten inspireren. De kraam van de Share Fair werd druk bezocht. Het is verrassend hoeveel er gebracht werd, maar ook hoeveel werd meegenomen. Ineke Raaijmakers vond de Share Fair erg leuk. ‘’We kopen veel te veel en op deze manier krijgt het toch een tweede leven.” Maar dat is niet het enige wat Ineke met duurzaamheid heeft. “Ik doe via mijn werk een cursus circulair bouwen vanwege een nieuwbouwproject. Heel inspirerend! We gebruiken veel te veel grondstoffen met elkaar!”
De markt was iets kleiner dan voorgaande jaren. Helaas had een aantal ondernemers zich afgemeld vanwege drukte of herfstvakantie. Vooral de gebruikelijke duurzame energieleveranciers, zoals van zonnepanelen en isolatie, waren de grote afwezigen. De wel aanwezige kramen hadden niettemin een veelzijdig en soms heel creatief aanbod in duurzaamheid.
Bij de kraam van Annemie van Egmond uit Lopik stond Gina Bode een sieraad uit te zoeken. “Dit is zo creatief! Ze maakt van fietsband en koffiecups gewoon weer nieuwe producten.” Ze kiest een ketting van oude fietsband uit. “Je voelt het bijna niet, zo licht, en het is zo mooi!”
De eigenaar van deze kraam legt uit dat de sieraden van koffiecups nieuw zijn dit jaar. Ze staat al voor de derde keer op deze duurzame markt en is heel gemotiveerd om van restafval iets nieuws te maken. “Ik zag dit zelf een keer ergens op een markt en toen dacht ik, dat kan ik ook!” Haar partner staat met zijn zelfgemaakt producten van steigerhout naast haar. “We willen echt de boodschap meegeven dat je van wegwerpmateriaal nog zoveel moois kunt maken.”
Op een markt als deze wordt er snel aan netwerken gedaan door de gedeelde motivatie. De kraamhouder van Felicia’s Choice met het duurzame speelgoed leert de kraamhouder van de wasbare luiers kennen en organizer Ella Breij zet samen met fietsenmaker Wooldrik een workshop voor goed onderhoud en veilig fietsen op. Hoe duurzaam ben je dan?
Veel standhouders beginnen zelf vanuit een eigen passie en behoefte. Zoals de standhouder met haar gedroogde hondensnoepjes. Omdat haar eigen honden allergisch bleken te zijn, ontdekt ze de mogelijkheid om afvalvlees als longen, hart en luchtpijp zelf te drogen. Duurzaam en gezond!
Eigenlijk heeft elke standhouder zijn eigen verhaal. “Het is puur idealisme om dit te doen. Gezond eten, zo min mogelijk afval en heel bewust je keuzes maken in wat goed is voor het milieu.” zegt Gerry over haar biologische Beebox.
Daarmee heeft ze het doel van de markt verwoord en gezien de vele reacties is de derde Duurzame Markt geslaagd in de opzet om op het gebied van duurzaamheid te inspireren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50
• Er kon ook volop geknutseld, getekend, gekleurd en geschilderd worden.
IJsselveld-Oost viert zijn buurtfeest Nieuws 22 apr, 16:25
• De ondertekening van de overeenkomst.
Onderwijsbegeleiding voor álle kinderen met Fit4talent in Bibliotheek IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:20
Afbeelding
Op & Top Vrouw bij Sisters Event in Dorpshuis Benschop Nieuws 22 apr, 14:18
• Twee van de winnaars. In totaal waren er 36 bekers te vergeven.
Prijzenregen tijdens clubkampioenschappen Apollo Sport 22 apr, 11:45
Afbeelding
IJsseloever Dames 1 nog niet uit gevarenzone Sport 22 apr, 09:09