En zo werd het stil op RTV9...

Algemeen 27 keer gelezen

IJsselstein / Lopik - RTV9 is niet meer. Zaterdag om 20.00 uur ging de laatste stekker eruit en werd het stil op de bekende frequenties waar de lokale omroep in Lopik, IJsselstein en Nieuwegein sinds 1995 was te horen.

 Aanvankelijk was de stemming in de studio aan de Einsteinweg opgewekt. Met Herman van Wijk, Sander Griffioen en Jeroen Sprenkeler achter de microfoon voor een doorlopend laatste programma. Oud-voorzitters en medewerkers – allemaal jarenlang vrijwilliger – mochten hun zegje doen, er werd bingo gespeeld met bijpassende muzieknummers zoals Hello Goodbye, Toffe Peertjes werden uitgereikt en er was koffie met ‘begrafeniscake’. Grapjes – met enig cynisme – waren niet van de lucht. Tot de laatste woorden van de presentator/programmaleider kort voor 20.00 uur.
Emotioneel hekelde Sprenkeler vooral de woorden van voorzitter Reusch die eerder in het AD stelde: ‘We gaan geen hobby financieren met belastinggeld.’ “Hoezo hobby? We hebben jarenlang met grote inzet professioneel verslag gedaan van talloze evenementen. Enkele van onze vrijwilligers hebben zelfs een baan gekregen bij de grote omroepen.” Hij noemde oprichter van het eerste uur Ton Coenen: “Hij heeft RTV9 uitgebreid van Lopik naar IJsselstein en Nieuwegein, uitgebreid met televisie.”

Ook Pim van Schijndel – onlangs overleden – kreeg de eer: “Hij wist de middelen bijeen te sprokkelen voor de mooie studio waarin we nu zitten. De feniks die na de brand van 2013 aan de Zomerdijk uit de as is herrezen is nu vleugellam gemaakt.” Met The sound of silence gleed RTV9 uit de ether. Voor oudere luisteraars een moment van herinnering aan de emotionele woorden van Rob Out toen Veronica stopte met uitzenden.

Eerder op de dag constateerde Sprenkeler dat bij RTV9 vooral van 2005 tot 2011 de teamgeest bloeide. “Daarna heeft de brand een echt gat geslagen. Technisch zijn we eruit gekomen, programmatechnisch niet.” Het gaat veel (oud-)medewerkers, allemaal bevlogen vrijwilligers, aan het hart. “We hopen op een doorstart, want dat is makkelijker dan opnieuw een lokale omroep beginnen.”

Oud-voorzitter Ton Coenen onderzoekt of die doorstart mogelijk is. “De drie gemeenten staan er niet negatief tegenover, want een lokaal informatiekanaal belangrijk.” De achilleshiel is het huidige bestuur en de mogelijke verkoop van apparatuur, waarvan een groot deel is geschonken door het Roest Crollius Fonds. Volgens Coenen moet RTV9 bij een doorstart actief naar buiten treden, samenwerking zoeken met andere media en inkomsten genereren. “Financieel zijn er best mogelijkheden.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37