Marcel Peters is binnenkort 40 jaar de beheerder van Zalencentrum St. Joseph, in Montfoort en omstreken nog altijd 'de Soos'  genoemd. (Foto: Paul van den Dungen)
Marcel Peters is binnenkort 40 jaar de beheerder van Zalencentrum St. Joseph, in Montfoort en omstreken nog altijd 'de Soos' genoemd. (Foto: Paul van den Dungen) Foto: Paul van den Dungen

Marcel Peters 40 jaar ‘wauw’-gevoel in het St. Joseph

Algemeen 305 keer gelezen

Montfoort - Het St. Josephgebouw in Montfoort heeft een lange geschiedenis. Sinds midden 17e eeuw gevestigd in de Heiliglevenstraat biedt het tot 1905 woongenot aan tal van families. Het is 1905 als de R.-K. Jongelingenvereniging St. Joseph daar haar intrek neemt. In 1962 wordt het Stichting Parochiehuis St. Joseph in 1985 opnieuw veranderd in Stichting Verenigingsgebouw St. Joseph. Nog een stuk geschiedenis: Marcel Peters viert zijn 40-jarig jubileum als beheerder.

In het begin is Halle Vergeer de beheerder. Hij wordt later opgevolgd door Gé Looman, Vanaf 1977 is dat Marcel Peters. Pas 20 jaar oud en daarnaast nog in dienst bij een landbouwmechanisatiebedrijf in Oudewater. Er is veel veranderd in die 40 jaar zegt Marcel: “De huidige wet- en regelgeving is behoorlijk arbeidsintensief. Teamspirit staat voorop, maar kan alleen als je medewerkers gemotiveerd zijn. We hebben een fantastisch team en een eveneens goed en meedenkend bestuur.”
In het begin was de loop er een beetje uit. Marcel vond echter dat St. Joseph onderdak moest bieden aan de plaatselijke verenigingen. Met ook meer activiteiten voor de jeugd. “In die tijd zei ik tegen het bestuur dat er binnen 10 jaar een ander gebouw moest staan omdat het huidige niet meer voldeed aan de eisen van de tijd. In 1985 kwam er nieuwbouw, mede dankzij de toenmalige wethouders Johan Kolfschoten en Arie Vianen. Ik ben ze daar nog steeds dankbaar voor.”
Zalencentrum St. Joseph is nu 112 jaar oud. De roemrijke jaren van de grote discoshows van Veronica, Tros en ook Blue Five liggen ver achter ons. Daar kwam in die tijd heel wat jeugd op af. Marcel ondergaat nog dagelijks het echte ‘wauw’ gevoel. “Veertig jaar lijkt een hele tijd, maar als je met plezier naar je werk gaat dan vliegen die voorbij.” Ook heeft hij nog altijd contact met een groep bezoekers van vroeger. Inmiddels hebben die zelf kinderen die ook weer de soos komen bezoeken.” Zijn partner Marjolanda bestiert de keuken. De hapjes, buffetten, lunches, brunches en high tea’s komen van haar hand. Sinds een paar jaar is Jessica de Rooij naast Marcel de assistent-beheerder.
“De mensen hebben geen idee wat er allemaal in het St. Joseph plaatsvindt. Een scala aan verenigingen vindt hier regelmatig onderdak. Ook cursussen, gemeentelijke- en provinciale activiteiten, scholen, huwelijken, condoleances, verjaardagsfeesten zijn aan de orde van de dag. Sinterklaas en carnaval zijn de grote publiekstrekkers.

Op vrijdagavond 10 november is er van 19.30 tot 21.30 uur een feestelijke receptie in het St. Joseph, waar iedereen welkom is. En waar zou die beter gehouden kunnen worden dan in de Soos.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Provincie Utrecht werkt als aandeelhouder mee aan oplossingen overvol elektriciteitsnet Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein zoekt trainers Nieuws 28 mrt, 07:09
Afbeelding
Jong en oud hebben veel plezier met het maken van paasstukjes Nieuws 27 mrt, 18:17
Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 27 mrt, 16:41
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10