Drie generaties bakkers met hart en ziel
Algemeen
306
keer gelezen
Bakkerij Treur viert deze maand haar 75-jarig jubileum. En dat betekent drie achtereenvolgende generaties Treur die met hart en ziel het bakkersvak uitoefenden en uitoefenen. Tot op de dag van vandaag.
Oudewater - J. L. Treur sr. opende in 1942 zijn bakkerij in een winkel in de Peperstraat. Nog geen twee jaar daarna verhuist hij naar het huidige adres in de Leeuweringerstraat. Een aantal grondige verbouwingen vonden plaats. Nu zijn John en Paola Treur de eigenaars. Zij namen de bakkerij in 1991 over van Piet en Pia Treur en zijn nu de derde generatie. John: “Ik heb altijd bakker willen worden. Ik vind alles in de bakkerij leuk!” John jr. had als oudste kleinzoon een goede band met zijn opa. Deze ventte nog aan de deur en John ging als 11-jarig jochie vaak met hem mee.
John is geboren en getogen in de bakkerij aan de Leeuweringerstraat en is trots op het bedrijf van zijn opa en vader. In 1990 verhuisden zijn ouders naar de Lange Ruige Weide en konden Paola en hij hun intrek nemen. Ze namen de bakkerij over direct na hun trouwen.
Zijn vader heeft nooit druk uitgeoefend en durfde de vraag eerlijk te stellen of John de zaak echt wel wilde overnemen. John twijfelde echter geen moment, maar Paola zegt daarover: “Ik werd verliefd op een bakker. Dat betekende dat ik mijn eigen werk als baliemedewerker op een bank, wat ik erg leuk vond, op moest geven.” Maar ze heeft geen dag spijt gehad. Ze kreeg haar eigen rol in het bedrijf in het runnen van de winkel en de boekhouding.
John vertelt dat er natuurlijk veel veranderd is. “Alles moet tegenwoordig geregistreerd worden en machines zijn computergestuurd. Vroeger ging er veel meer handmatig. Maar de basis blijft hetzelfde. Je bent met een product bezig en maakt iets moois van de grondstoffen.”
In de winkel liggen meer dan zeventig soorten brood. Het ontwikkelen van nieuwe producten en het verhogen van de kwaliteit is iets wat hen altijd bezig houdt. “Ik wil nog steeds leren,” en terwijl hij dit vertelt staat er in de oven een flammkuchen te pruttelen die hij later uitdeelt aan de klanten in de winkel.
Bakkerij Treur haalde al heel wat prijzen binnen maar de mooiste prijs was die voor lekkerste roomboteramandelstaaf. “Het bakken hiervan gaat op de seconde. Ik doe het helemaal zelf, het is echt een fingerspitzengefühl.” In de laatste week van oktober zal de jurering hiervan opnieuw de spanning bij John doen toenemen omdat ze nooit weten wanneer de jury een roomboterstaaf komt kopen.
Het jubileum wordt gevierd met een open dag op zaterdag 28 oktober van 10.00 tot 15.00 waarin demonstraties, proeverijen en eierkoeken versieren op het programma staan.