Het had weinig gescheeld

Algemeen 35 keer gelezen

Het had weinig gescheeld of Willem Alexander was niet in 2013 ingehuldigd als koning, maar al 8 jaar eerder. Op een haar na had de geschiedenis van ons vorstenhuis en onze natie een tragische wending genomen. De naam IJsselstein zou mét de naam van koningin Beatrix met een sombere bijklank voor altijd in het collectieve geheugen zijn gegrift. Een beetje zoals Delft met Willem de Zwijger. Een werkbezoek van koningin Beatrix aan IJsselstein op vrijdag 20 mei 2005 zou de vorstin namelijk wellicht noodlottig zijn geworden als de bestuurder van de sneltram vanuit Utrecht niet tijdig op de rem had getrapt toen hij de koninklijke bus op de rails ontwaarde.

De koningin was kort daarvoor door toenmalig burgemeester Wijte ontvangen bij het nieuwe Stadskantoor aan de Overtoom, en zette vervolgens in gezelschap van de burgemeester koers naar Zenderpark, waar een bezoek aan het seniorenwooncomplex De Meridiaan op het programma stond. Op enkele tientallen meters voor de plaats van bestemming moest de luxe touringcar een lastige draai maken bij het passeren van de trambaan. Juist op dat moment gingen de slagbomen naar beneden. Gelukkig besefte de bestuurder van de aanstormende sneltram dat hij op dit historische moment het lot der natie in zijn handen hield, en bracht het tramstel tijdig tot stilstand, tot grote opluchting van Hare Majesteit, en de andere inzittenden. Met de haar kenmerkende onverstoorbaarheid ging de koningin even later de Meridiaan binnen alsof er niets gebeurd was, en maakte links en rechts een praatje met bewoners. Toen een bewoner zich lovend uitliet over de handige nabijheid van de tramhalte schijnt de burgemeester droogjes te hebben opgemerkt: “Met de tram heeft Majesteit zojuist kennis gemaakt..”

Ik heb hem na zijn ambtstermijn ooit eens gevraagd of dit verhaal klopte. Indachtig de ongeschreven wet dat bestuurders niet uit de school mogen klappen over gesprekken met het staatshoofd, antwoordde hij met omhoog krullende mondhoeken: “Ik zou het gezegd kunnen hebben.”

Rinus Verweij

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein zoekt trainers Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Jong en oud hebben veel plezier met het maken van paasstukjes Nieuws 27 mrt, 18:17
Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 27 mrt, 16:41
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10