De vluchtelingen draaien ook mee in het activiteitenprogramma van De Wulverhorst.  Dan wordt er veel gepraat natuurlijk en wordt de taal optimaal geoefend. (Foto: Margreet Nagtegaal)
De vluchtelingen draaien ook mee in het activiteitenprogramma van De Wulverhorst. Dan wordt er veel gepraat natuurlijk en wordt de taal optimaal geoefend. (Foto: Margreet Nagtegaal) Foto: Margreet Nagtegaal

Ouderen helpen vluchtelingen bij het inburgeren

Algemeen 192 keer gelezen

Sinds de zomer is een bijzonder project van start gegaan in woon- en zorgcentrum de Wulverhorst. Bewoners worden ingezet bij het inburgeren en het leren van de taal aan vluchtelingen die in Oudewater zijn komen wonen.

Oudewater - De vraag kwam bij Ferm Werk vandaan of een aantal vluchtelingen stage konden lopen in de Wulverhorst. De stage is bedoeld als opstap naar een gewone reguliere baan en wordt via een stagecontract van 16 uur per week vastgelegd. De vluchtelingen helpen in de Wulverhorst bij allerhande werkzaamheden zoals het rondbrengen van koffie en maaltijden. Daarmee worden de eerste contacten wederzijds al gelegd en wordt taal gestimuleerd en geoefend. Op dit moment hebben twee vluchtelingen uit Oudewater een stagecontract bij de Wulverhorst maar binnenkort zal waarschijnlijk ook in de locatie voor dagbesteding Het Zomerhuis een stagecontract worden afgesloten.
Iedereen is heel tevreden over dit bijzondere project. De vluchtelingen draaien ook mee in het activiteitenprogramma in de Wulverhorst. Dat betekent concreet dat ze aanschuiven bij de activiteiten die met de ouderen worden gedaan. Dan wordt er veel gepraat natuurlijk en wordt de taal optimaal geoefend. Tijdens het activiteitenprogramma komen thema’s aan de orde zoals bijvoorbeeld spreekwoorden en gezegdes, veel spelletjes en allerlei Nederlandse gebruiken.
Mevrouw Enaas Kotesh vindt het heel leuk om op deze manier de taal en allerlei gebruiken te leren. “Hier hebben ze tijd voor mij en in de contacten met deze ouderen leer ik het meest.” Ze wil uiteindelijk graag weer werk doen in de administratie zoals ze dat altijd deed maar vindt dit werk een mooie manier om de taal beter te leren spreken en de uitspraak steeds te oefenen. Maar niet alleen van de kant van de vluchtelingen zijn positieve geluiden te horen. De ouderen zijn zelf ook erg enthousiast dat ze hierin betrokken zijn. “We willen geen buitenstaanders zijn, maar gewoon midden in de maatschappij staan.” Ze helpen graag mee bij de inburgering van deze nieuwe burgers. “Inburgeren is moeilijker dan alleen de taal leren.” José Boere die het project vanuit de Wulverhorst begeleidt wordt zelf ook steeds enthousiaster door de verhalen die ze hoort. “Ze vinden het allemaal zo leuk.” De ouderen ervaren dat ze iets toe kunnen voegen en merken dat hun interesse in het land waar de vluchtelingen vandaan komen toeneemt. De vluchtelingen worden door hen heel goed opgevangen en geholpen. En de vluchtelingen zijn blij dat ze op deze manier een steentje bij kunnen dragen in de zorg en tegelijkertijd van allerhande typisch Nederlandse zaken leren kennen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 21 uur geleden
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10
Afbeelding
Overval op woning in Lopik blijkt poging tot oplichting update 25 mrt, 16:46
• Overhandiging van de cheque door Wob Scholtens, voorzitter van BCM aan Marjon de Jong van 't Bakkershuis
Succesvolle bridgeactie voor Bakkershuis Montfoort Nieuws 25 mrt, 16:00