Meneer Verwegen en meneer Schinkel kunnen niet zonder de zorg van professionals Elja Versteeg en Tineke Zwambag en familie zoals Anita, Jaco en andere vrijwilligers. (Foto: Lysette Verwegen)
Meneer Verwegen en meneer Schinkel kunnen niet zonder de zorg van professionals Elja Versteeg en Tineke Zwambag en familie zoals Anita, Jaco en andere vrijwilligers. (Foto: Lysette Verwegen) Foto: Lysette Verwegen

Isselwaerde heeft hulp van familie hard nodig

Algemeen 265 keer gelezen

Net als overal staat ook in Isselwaerde de zorg staat onder druk. Extra handjes zijn hard nodig: ook van vrijwilligers en familie, want de dementerende bewoners hebben veel aandacht en zorg nodig. Mensen van buiten hebben vaak drempelvrees, maar dat is totaal niet nodig vertellen professionals, vrijwilligers en familie.

IJsselstein - Volgens Professionals Elja Versteeg en Tineke Zwambag zijn vrijwilligers en familie onmisbaar bij de zorg. “Het gaat dan niet om de professionele zorg, daar zijn wij voor, maar vooral voor de gezelligheid en de aandacht. De handen die wij tekort komen worden zo aangevuld. Als wij de bewoners tussen 8 en 10 uur na wassen en aankleden aan tafel zetten is het fijn als ze koffie of iets extra’s te drinken krijgen en worden geholpen met het ontbijt. Dan hoeven ze niet te wachten en kunnen wij zonder zorgen snel verder met de andere bewoners van de woning.” Dat voorkomt dat de bewoners suffend aan tafel zitten of op zoek gaan naar wat dan ook. “En er kan altijd iets gebeuren. Dan is het fijn als er iemand is. En de aanspraak is gezellig en belangrijk.”

Anita’s echtgenoot Chris woont al vijf jaar in Isselwaerde. “In het begin kwam ik driemaal per week, alleen voor hem. Je leert vanzelf de weg kennen en de woning is een soort thuis, waar ik van alles mag doen. Je gaat vanzelf aanpakken, want de zorg heeft het druk genoeg.” Ze assisteert nu elke vrijdag bij het ontbijt. “Dat is leuk. Je merkt dat iedereen blij met je is en de bewoners raken vertrouwd met je. Vaak blijf ik na 10 uur nog hangen omdat het gezellig is. Ik help met de boodschappen en huishouselijke klusjes als ik zin heb. Soms dwing ik de verzorgenden om te gaan zitten en hun koffie op te drinken, want daar nemen ze amper tijd voor.”
Jaco komt al vijf jaar regelmatig bij zijn vader. “Om de week verzorg ik op maandag het ontbijt. De bewoners kennen me en ik maak vaak grapjes met ze. Mijn vader begroet me steevast met een: ‘Wat ben je lekker vroeg jochie’. En ik zeg dan dat ik kom werken. Dat vindt hij prachtig. Op vrijdag ben ik er gewoon voor hem.” Jaco werd gevraagd om zijn hulp. “Ik doe het graag want de werkdruk is zo hoog voor de zorg. Ze moeten zoveel doen, aan zoveel denken en zoveel in de gaten houden. Een dikke pluim!” Dat wordt beaamd door vrijwilligster Laura. “En voor ons is vooral de waardering leuk en het contact met de mensen. Je ziet dat ze de gezelligheid waarderen en ook als de stemming even wat minder is weet ik die te keren.”

Tineke Zwambag laat geïnteresseerde vrijwilligers graag de sfeer proeven in het huis en zien wat er mogelijk is. Voor informatie mail met: tzwambag@axioncontinu.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Van links naar rechts: De heer Aantjes, mevrouw De Bruijn-van Ieperen, burgemeester Laurens de Graaf en de heer Boele.
Erespelden voor bestuursleden Jumelage Lopik Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Zwembad Lobeke in Lopik gaat weer open Nieuws 18 apr, 14:02
Afbeelding
Lopikse burgemeester De Graaf gaat weer op pad om Koninklijke onderscheidingen uit te reiken Nieuws 18 apr, 13:01
Afbeelding
Lopikse raad behandelt subsidie politieke partijen (nog) niet Nieuws 18 apr, 11:33
Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 apr, 11:30
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23