Afbeelding

West of oost?

Algemeen 113 keer gelezen

Het project UW-samenwerking is voor iedere columnist een geschenk uit de hemel, want de ironie licht voor het opscheppen. Het toppunt is wat mij betreft de discussie: gaan we voor oost, Nieuwegein, of west, Montfoort. Daarbij valt mij op dat er in IJsselstein een groeiende tendens is om zich af te zetten tegen Montfoort. De cultuurverschillen zouden te groot, en de historische banden te zwak zijn. Ik verzet mij daartegen. Los van de vraag of UW-samenwerking nu wel zo’n goed idee is. Vanuit historisch perspectief heeft IJsselstein veel meer gemeen met Montfoort dan met Nieuwegein.

IMontfoort is net als IJsselstein een stad –met stadsrechten- die kan bogen op een rijke middeleeuwse geschiedenis. Nieuwegein is een recente kunstmatige samenvoeging van enkele dorpen en landgoederen. In combinatie met de Nieuwe Hollandse Waterlinie zeker historisch interessant, maar: géén stad. In historisch en cultureel opzicht hebben wij veel meer gemeen met Montfoort; dat openbaart zich op uiteenlopende terreinen. Ik laat nu maar even buiten beschouwing dat de charmantste vertolking van vrouwe Bertha van IJsselstein in onze Kasteeltoren op naam staat van Marja, een blonde schone uit –jazeker!- Montfoort.
Maar serieus: beide stadjes zijn ontstaan en gegroeid aan de Hollandse IJssel, de levensader die ze delen met Oudewater en Gouda. En ten aanzien van zorg voor het cultureel erfgoed mogen wij IJsselsteiners aan Montfoort nog een voorbeeld nemen. Hun kasteel staat nog grotendeels overeind, terwijl dat van ons in de 19e eeuw door geldbeluste lieden is gesloopt zonder dat één IJsselsteiner een vinger uitstak. De binnenstad van Montfoort kun je nog binnenrijden door een heuse stadpoort, waar ook nog een prima restaurant in gevestigd is. Onze poorten zijn weg. Je moet wel erg veel fantasie hebben om de twee sullige stukjes muur die wij als IJsselpoort aanduiden, daarmee te vergelijken.
Met wie moeten we verder? De tijd zal het leren..

Rinus Verweij

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Van links naar rechts: De heer Aantjes, mevrouw De Bruijn-van Ieperen, burgemeester Laurens de Graaf en de heer Boele.
Erespelden voor bestuursleden Jumelage Lopik Nieuws gisteren
Afbeelding
Zwembad Lobeke in Lopik gaat weer open Nieuws 18 apr, 14:02
Afbeelding
Lopikse burgemeester De Graaf gaat weer op pad om Koninklijke onderscheidingen uit te reiken Nieuws 18 apr, 13:01
Afbeelding
Lopikse raad behandelt subsidie politieke partijen (nog) niet Nieuws 18 apr, 11:33
Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 apr, 11:30
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23