Veel inwoners brachten op de Open Bedrijvendag een bezoek aan de koekjesfabriek van InterBanket op Krekenburg. Een begrip in Montfoort, maar tot op heden nog door weinigen bezocht. (Foto: Paul van den Dungen)
Veel inwoners brachten op de Open Bedrijvendag een bezoek aan de koekjesfabriek van InterBanket op Krekenburg. Een begrip in Montfoort, maar tot op heden nog door weinigen bezocht. (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: Paul van den Dungen)

Koekjesfabriek publiekstrekker tijdens Open Bedrijvendag

  •   keer gelezen

In Montfoort vond zaterdag de tweejaarlijkse Open Bedrijvendag plaats, Behalve het IJsselveld, deden ook de bedrijfsterreinen Krekenburg en Heeswijk mee. Opnieuw een succesvolle editie waarin geïnteresseerden uit Montfoort en omgeving een inkijkje werd gegund in de keukens van het Montfoortse bedrijfsleven. Grote publiekstrekker: de ‘koekjesfabriek’.


Montfoort - Ouderen spreken nog vaak over Van Iterson, maar iedereen in Montfoort kent het als ‘de koekjesfabriek’. Huidige bedrijfsleider is Wilco Roelse: “Tom van Iterson startte in de jaren ‘60 de koekjesfabriek. Mijn vader, Cees Roelse, werd er boekhouder. Tom werd ziek en begin 80’er jaren zette mijn vader met Bertus de Bruin het bedrijf voort.’’ De automatisering deed zijn intrede en het bedrijf groeide. In 1988 kwam er nieuwbouw op Krekenburg. De naam verandert in InterBanket en in 1989 wordt het bedrijf verkocht. ‘’In 1992 koopt mijn vader het bedrijf weer terug en samen zetten wij onze schouders eronder om het weer sterk te maken. We zijn uit een diep dal gekropen, maar het is wel gelukt.”
In 1999 wordt de stroopwafelfabriek van Verweij uit Gouda is overgenomen en komt er naast de koekjeslijn ook een stroopwafellijn. InterBanket werkt met 20 vaste krachten en 30 oproepkrachten, waarvan Jolanda er met een onderbreking, al bijna 25 jaar, en AnneMarie er al 30 jaar werkt. Duizelingwekkende hoeveelheden bloem, boter, suiker, pinda’s en stroop worden wekelijks verbruikt. Tijdens een 50 minuten durend productieproces verlaten 31.000 koekjes en 8000 stroopwafels per uur de bakplaten, waarvan 80% bestemd is voor de export. De fabriek produceert alleen als er vraag is en kent daardoor geen voorraden. Arjan van Bemmel is de technische man, terwijl Frieda Klarenbeek de weg kent in het doolhof van wet- en regelgeving. Als de deuren sluiten tonen de tellers een verbazingwekkend aantal van bijna 600 bezoekers, veel meer dan twee jaar geleden. Dochter Elisa Roelse en vriendinnen Ilse en Luna hielden een spontane verkoopactie, die 287 euro voor KiKa opleverde.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten